Somonul – peştele care vă menţine organismul sănătos

Somonul – peştele care vă menţine organismul sănătos

Carnea portocalie de somon a devenit una dintre noile vedete în materie de diete şi viaţă sănătoasă în ultimii ani. Somonul este relativ sărac în calorii şi scăzut în grăsimi săturate, dar bogat în proteine şi în special în acizii graşi Omega 3, foarte utili sănătăţii noastre. Aceşti acizi graşi împiedică instalarea artimiei cardiace (bătăi neregulate ale inimii) şi a aterosclerozei.

Pe lângă acizi graşi, somonul conţine triptofan, un aminoacid esenţial care stimulează producţia de serotonină (96% din necesarul zilnic) şi vitamina D, care menţine normal nivelul de calciu şi de fosfor din organism (94% din necesarul zilnic). Somonul conţine şi minerale (fosfor, magneziu), proteine şi vitaminele B3, B12 şi B6.

Medicii ne recomandă să consumăm somon de două ori pe săptămână. Astfel, câte 200 de grame de somon cresc nivelul de omega 3 din organism la fel de mult precum ar face-o câte o pastilă/supliment de ulei de peşte/Omega 3, timp de o săptămână. Organismul absoarbe mai rapid şi mai eficient omega 3 din carnea de somon decât din pastilele de ulei de ficat de cod din magazine.

BENEFICII PENTRU ORGANISM

  • Scade nivelul de grăsime din sânge
  • Previne şi controlează presiunea şi tensiunea din sânge
  • Previne apariţia emboliilor pulmonare
  • Asigură protecţie cardiovasculară pentru femeile care au diabet şi care se află în perioada postmenopauzei
  • Conţinutul ridicat de acizi graşi Omega 3 din somon previne obezitatea şi îmbunătăţește răspunsul organismului la insulină
  • Carnea de somon, ca şi cerealele integrale, pot fi de ajutor copiilor care au crize de astm
  • Acizii graşi din somon îmbunătăţesc capacitatea de memorare
  • Luptă cu oboseala cronică
  • Ameliorează durerile şi inflamaţiile din organism
  • Are grijă de sănătatea ochilor

În plus, somonul este perfect pentru cei care practică sportul. Acesta ajută la refacerea muşchilor şi măreşte rezistenţa, fiind un bun necesar în dieta sportivilor. De asemenea, somonul întăreşte oasele, combate depresia şi ţine departe schizofrenia.

CONTRAINDICAŢII

Persoanele care suferă de gută sau de rinichi trebuie să evite consumul de somon. Somonul conţine purine, substanţe care formează acidul uric.

Şi nu uitaţi: preparaţi somonul cât mai simplu şi dietetic pentru a-i păstra toate proprietăţile. Eu optez pentru un somon făcut la aburi sau la grătar, uns cu puţin ulei de măsline şi cu puţină sare şi piper.


Postari asemanatoare

Uleiul de cocos şi beneficiile sale pentru o piele frumoasă

Uleiul de cocos şi beneficiile sale pentru o piele frumoasă

Uleiul de cocos a devenit în ultimii ani un produs cosmetic râvnit de multe dintre doamnele şi domnişoarele dispuse să renunţe la tratamentele clasice şi dornice să încerce produse intrate nou pe piaţă. Despre uleiul de cocos trebuie să ştiţi, în linii mari, că este […]

Hrişca și beneficiile sale pentru un organism sănătos

Hrişca și beneficiile sale pentru un organism sănătos

Hrişca este un aliment popular şi tradiţional în ţări precum Rusia, Ucraina, Franţa şi Polonia. În România, hrişca este la mare căutare mai ales în Bucovina, unde este un ingredient tradiţional pentru sarmale. Hrişca este bogată în vitaminele E, B1 şi B2, dar şi în […]



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *