Covrigi cu susan, pâinici cu susan şi salată cu seminţe de susan. Ne lovim atât de frecvent de seminţele de susan însă puţini ştim şi câte beneficii au aceste alimente pentru organismul nostru.
Seminţele de susan reprezintă o sursă importantă de calciu, fibre şi alte minerale esenţiale pentru sănătatea organismului şi a pielii. Seminţele de susan conţin şi grăsimi sănătoase, necesare pentru buna funcţionare a metabolismului şi a sistemului endocrin.
O lingură de seminţe de susan (30-40 grame) are în jur de 160-170 de calorii. Însă ştiaţi că o singură lingură de seminţe este atât de bogată în cupru şi mangan, calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, zinc şi triptofan încât vă energizează pentru întreaga zi şi vă reduce şi pofta de mâncare?
Şi pentru că sunt bogate în minerale, fibre şi vitamine, seminţele de susan sunt esenţiale în menţinerea siluetei. Sunt recomandate mai ales în curele de slăbire întrucât vă pregătesc corpul pentru efort şi vă dinamizează organismul. În plus, reglează digestia şi protejează colonul. În plus, conţinutul de mangan din seminţele de susan accelerează arderea gradimilor, prevenind îngrăşarea şi reducând pofta de dulciuri.


Alte beneficii ale seminţelor de susan
- previn şi tratează anemia
- reduc inflamaţiile de la nivleul oaselor şi articulaţiilor
- tratează astmul
- scad tensiunea
- reduc durerile de cap
- ajută femeile aflate la menopauză să scape de simptomele neplăcute ale acestei perioade
- previn instalarea osteoporozei
- îmbunătăţesc calitatea somnului
- au efect de calmare şi elimină stresul
- scad colesterolul
În plus, seminţele de susan sunt şi o bună sursă de calciu, oferind aproape o treime din cantitatea zilnică recomandată, la 30 de grame. În acest fel, seminţele de susan ne menţin dinţii sănătoşi.
Nu uitaţi: seminţele de susan trebuie consumate cu moderaţie, întrucât au un conţinut ridicat de calorii şi susan. Vă recomand să nu depăşiţi doza de 30-40 de grame/zilnic. Eventual, pentru a nu interveni monotonia alimentară, puteţi opta pentru tipuri diferite de seminţe în fiecare zi a săptămânii. Consumaţi seminţe crude de floarea-soarelui, de in, de cânepă şi de dovleac.
Cum se consumă
Seminţele de susan pot fi savurate în salate (de fructe şi legume), în sandvişuri, alături de cerealele voastre preferate sau sub forma unei gustări la serviciu.
Cât costă
Preţul seminţelor de susan porneşte de la 2 lei pentru un pliculeţ mic şi ajunge până la 22 de lei kilogramul. Seminţele de susan pot fi cumpărate atât din marile lanţuri de magazine, cât şi din magazinele naturiste şi bio din ţară. Eu am ales semintele de susan bio de aici si sunt foarte multumita de calitatea si gustul lor.
Foarte interesante informatiile tale!
Semintele de susan le consum aproape zilnic in iaurt, alaturi de chia, in, tarate de ovaz si de grau (cate 1 lingurita din fiecare) + praf de scortisoara. Le las la inmuiat vreo 15-20 min, in functie de timpul disponibil. Tot la micul-dejun mai consum, insa fara inmuiere in prealabil, seminte crude de dovleac, floarea-soarelui, miez de nuca, migdale si alune de padure (nu abuzez, bineinteles, doar cateva bucati :-)). Cateodata, cand am, nuci caju – le ador. Semintele de canepa inca nu le-am incercat, urmeaza in viitor. Inainte consumam la micul-dejun musli, apoi am luat fulgi de grau, orz, ovaz si secara, quinoa expandat (am cam renuntat la fulgi). Fulgii de ovaz i-as reintroduce in meniu, sunt satiosi (acum, fara ceva consistent, stomacul meu nu e prea fericit :-)). Deasemenea, as incerca si hrisca, e sanatoasa…
Buna Anita,
Ma bucur sa vad ca iti place articolul. L-am scris cu mult drag.
Vad ca ti-ai structurat un meniu foarte riguros si sanatos. Le apreciez mult pe persoanele care si-au creat un nou stil de viata si pe care il respecta cu stricte. Spune multe despre puterea de munca si despre ambitia unui om.
Uite, hrisca inca nu am incercat, dar promit sa imi fac provizii, sa incerc si apoi sa vin sa va povestesc.
Un sfarsit de saptamana cat mai fain, Anita! Te pup.
Iulia, despre produsele germinate (hrisca, ovaz, secara germinate) stii ceva? In unele zile as renunta la taratele de ovaz si de grau si as introduce si germinate sau fulgi (ovaz, quinoa…). As vrea sa diversific macar putin :-), sa pastrez semintele si nucile, dar sa diversific cerealele…
Un weekend excelent. Eu maine ajung la Sala Dalles la V for Vintage (vine si Jovis). Te pup.
chiar astazi voi scrie despre hrisca, iar pana la sf lunii ma ocup si de celelalte
Ce fain, Anita! Imi povestesti si mie cum a fost, da?
Mi-ai făcut poftă cu păstăile ălea 😀 Mie îmi place mult susanul în combinaţie cu năutul fiert, plus sare, suc de lămâie şi puţin ulei de măsline. Delicios!
Cu naut nu am mancat, dar intr-adevar pastaile cu susan sunt de-a dreptul savuroase. Si daca stai bine si te gandesti, sunt si o gustare numai buna in perioada postului.
Buna ziua,
O sigura intrebare am. Semintele de susan se consuma intregi sau macinate ?
Multumesc
Buna Luiza si bine ai venit pe blog
Eu recomand consumul de seminte intregi. Ca sa le simti foarte bine gustul 🙂
Te mai astept pe http://www.bioaddict.ro.
Eu adaug doua linguri de susan alb și chia dimineața și seara câte o lingura întro cana de 250 ml iaurt câteodată și câte o lingura de tarata de ovaz sa vedem cât voi slabi….fiindca ma chinui sa consum apa….si menționez fac personal iaurtul cu lapte de țara. ..
Trebuie macinate , ca semintele de in ?
Da Mihaela, trebuie macinate. Toate semintele mici trebuie macinate cu exceptia semintelor de chia. Daca nu sunt macinate trec prin sistemul digestiv fara a fi digerate si se elimina, deci corpul nu va beneficia de aportul de nutrienti.
La ce bun macinate daca sunt bine mestecate???
Buna Ada. Daca poti sa le mesteci bine, bine e perfect. Eu nu prea reusesc. Se lipesc de dinti. Ideea e cum am mai spus ca semintele mici trec nedigerate prin sistemul digestiv si atunci nu se asimileaza nici un nutrient. Exceptia este chia. In rest recomandarea nutritionistilor e sa le macinam daca dorim sa beneficiem de ele.