Semințele de in, de floarea soarelui, de mac sau dovleac sunt foarte bune de consumat atunci când te decizi că vrei să-ți schimbi stilul de viață. Sunt indicate în curele de slăbire, de detoxifiere și pentru a căpăta mai multă energie. Despre cât de bune sunt semințele, alunele și nucile pentru corpul nostru v-am povestit aici, așa că astăzi mă axez doar pe semințele de in, care protejează inima și sistemul digestiv și vă țin greutatea sub control.
Beneficii imediate
Semințele de in sunt foarte bogate în vitamine, minerale, magneziu și mangan, fibre, fitochimicale, multe dintre acestea incluzând antioxidanți. Au și acizi omega 3, importanți în combaterea inflamațiilor. Aşadar, acestea sun principalele beneficii:
- scad colesterolul si nivelul zahărului din sange
- previn bolile cardiovasculare
- întârzie îmbătrânirea oaselor și a pielii
- ajută la menținerea greutăți (fibrele din semințele de in interacționează cu asimilarea grăsimilor și contribuie astfel la pierderea în greutate. În plus, acizii grași omega 3 din semințele de in scad pofta de mâncare și stimulează arderea caloriilor)
- previn constipația
- cresc imunitatea sistemului imunitar
- luptă împotriva cancerului, în special a celui de colon și de sân
- combat migrenele și durerile menstruale
- te scapă de stres și de oboseală (semințele de in sunt benefice sistemului nervos și îmbunătățesc calitatea somnului)
IMPORTANT!!!
Semințele de in vă fac pielea mai frumoasă. Curăţă foarte bine epiderma și înlătură acneea comună. Puteți apela chiar la o mască naturală pentru față.
Puneți două-trei linguri cu făină din semințe de in peste două linguri de apă. Amestecați pasta și apoi aplicați-o pe față. Țineți tratamentul timp de 15-20 de minute. Apoi spălați tenul foarte bine cu apă călduță. Poate fi folosit și sub formă de gomaj.
Cum le consumi
În salate, sucuri (măcinaţi semințele), în iaurt, le puteţi adăuga peste cereale sau peste cartofiori copți. Este recomandat să cumpărați semințele de in întregi și să le măcinați înainte de folosire. Semințele trebuie păstrate în frigider și nu mai mult de 90 zile. O lingură de semințe măcinate are în jur de 36 calorii, iar o lingură de semințe întregi are în jur de 50 calorii.
Este indicat să le consumaţi seara, de patru ori pe săptămână, câte două linguriţe de seminţe de in fie întregi, fie măcinate, cu multă apă.
La fel de bun este și uleiul de semințe de in, care are are efect calmant și antiinflamator, fiind indicat în inflamațiile tractului digestiv și pentru prevenirea hemoroizilor, a bolii Crohn (inflamația colonului) și a litiazei biliare.
ATENŢIE!
Nu depăşiţi dosajul zilnic. Consumate în exces, seminţele de in pot deveni toxice.
In magazinele bio sau naturiste găsiți semințe de in brun, semințe de in auriu și chiar in măcinat.
Aţi consumat până acum seminţe de in?
sursa foto: www.kingarthurflour.com
Consum aproape zilnic seminte de in (1 lingurita), insa nemacinate. Le las la inmuiat in iaurt vreo 15-20 min, poate mai putin. Nu le-am pastrat in frigider, dar nu si-au schimbat aspectul, poate la vara, desi o punguta nu tine f. mult. Am rezerva de cateva pungute, insa cum a fost destul de frig…
consum seminte de in pt. diminuarea simptomelor(bufeuri)la menopauza cu rezultate foarte bune.(1lingura/zi macinate inainte de consum).
Buna, Elena
Ma bucur mult ca mi-ai scris si ca ne-ai impartasit experienta ta. Te mai astept pe blog.