Seminţele de dovleac sunt indicate în tratarea afecţiunilor renale, hepatice, cardiace, afecţiunilor pielii şi părului întrucât au proprietăţi energizante, afrodiziace, sedative, laxative şi antianemice.
Seminţele de dovleac sunt bogate în vitaminele A, B şi K, calciu, magneziu, zinc, fier, fosfor, proteine, grăsimi şi carbohidraţi.
Seminţele de dovleac menţin pielea tânără şi curată
Seminţele de dovleac nu sunt recomandate de consumat doar în curele de slăbire, ci şi atunci când vrem să avem o piele sănătoasă şi frumoasă. Seminţele de dovleac întreţin aspectul sănătos al pielii, elimină acneea şi previn apariţia ridurilor. Este recomandat să consumăm 1-2 linguri cu seminţe de dovleac decojite. Putem să le savurăm la serviciu, în pauza de masă, sau le putem adăuga dimineaţa, la micul-dejun, în bolul cu cereale, sau seara, la o salată.
Şi nu uitaţi: vitamina A din seminţele de dovleac protejează şi firele de păr, facilitează creşterea acestora şi împiedică despicarea vârfurilor.
Seminţele de dovleac înlătură anxietatea şi stresul
Pentru că au un conţinut bogat de proteine şi amino-acizi care se tranformă în serotinină, seminţele de dovleac îmbunătăţesc starea de spirit, reduc stările de irascibilitate şi calmează sistemul nervos. Mai mult, seminţele de dovleac sunt bogate în calorii (aproximativ 520 de calorii/ 100 gr) datorită acizilor graşi mononesaturaţi care ajută la scăderea nivelului colesterolului rău (LDL) şi la creşterea colesterolului bun (HDL).
Seminţele de dovleac îmbunătăţesc capacitatea de atenţie şi de memorare
Datorită acizilor graşi Omega 3, dar şi a vitaminei B, seminţele de dovleac sunt recomandate pentru îmbunătăţirea activităţii cerebrale şi a memoriei. Chiar şi o porţie de 50 de grame de seminţe vă va ajuta să reţineţi mai bine informaţiile.
Seminţele de dovleac întăresc sistemul imunitar
Magneziul, zincul, calciul şi fierul din seminţele de dovleac vă feresc corpul de infecţii şi răceli. În plus, seminţele de dovleac tratează afecţiunile prostatei şi inflamaţia tractului urinar.
Alte BENEFICII ale seminţelor de dovleac
– previn bolile de inimă
– îmbunătăţesc sistemul osos şi previn apariţia osteoporozei
– elimină riscul apariţiei pietrelor la rinichi (consumaţi-le neprăjite, fără sare)
– tratează afecţiunile prostatei
– combat insomniile
– purifică organismul
– elimină MĂTREAŢA
– îmbunătăţesc vederea
!!!! IMPORTANT
Uleiul extras din seminţele de dovleac are efect de stimulare a activităţilor hormonale în cazul femeilor şi creşte fertilitatea. Acest ulei este recomandat şi în cazul în care suferiţi de viermi intestinali. Pentru aceasta, se ia câte o linguriţă de ulei din seminţe de dovlec pe zi.
Magazinul meu de suflet unde am gasit toate semintele mele favorite este Via Naturalia. Puteti arunca un ochi aici si vedeti ce seminte va tenteaza.
Cate beneficii au! Nu stiam!
Chiar mi-am cumparat de curand, dar nu m-am gandit la toate astea, le-am luat pentru ca pur si simplu imi plac.
Semintele de dovleac se numara printre preferatele mele. 🙂 Obisnuiam sa le consum chiar in cantitati destul de mari cand eram micuta.
Eu sunt o mare consumatoare desi nu stiam toate benificiile. Acum cu matreata tind sa ma indoiesc fiindca desi mananc des seminte tot am …
De fapt, toate semintele aduc o multime de beneficii corpului nostru. E bine sa le alternam, asta daca ne plac la gust.
Si eu le consum aproape zilnic 🙂
Bravo, Anita! Si ai observat vreo schimbare? Te simti mai bine?
Ce-i drept, nu mananc cantitati industriale – doar o mica gramajoara :-). Nu pot spune daca au vreun efect asupra pielii – am momente cand e atat de uscata… Le consum la micul-dejun alaturi de migdale, alune de padure, nuci si seminte de floarea-soarelui. Iar apoi iaurt cu seminte de in, susan, chia, tarate de ovaz si de grau plus scortisoara – o lingurita din fiecare. Taratele le-am adaugat recent, sa fie ceva mai consistent 🙂
N-am mai mancat demult
O sa-mi cumpar si-o sa le consum asa crude. Ca toata lumea, le mancam prajite
Asa este, mai mult le consumam prajite. Eu le consum la micul-dejun. Le amestec cu un pic de lapte cu ciocolata. Un deliciu 🙂
Mai mancam in copilarie, din acelea prajite, dar si cand mai aducea mama dovleac de la tara. Cred ca sunt minunate in salate. Uite ca mi-ai dat o idee! 🙂
Cand ai spus dovleac de la tara, mi-am adus aminte de placinta cu dovleac – o bunatate.