Seminţele chia sunt alimentele cu cele mai multe proprietăţi. Conţin surse bogate de calciu, proteine, fier, vitamine, antioxidanţi, proteine, potasiu şi fibre. Cu alte cuvinte, au valori nutriţionale mult mai ridicate decât laptele, porumbul, murele, portocalele, spanacul, fasolele sau bananele.
Ce trebuie să ştim despre seminţele chia
Chia este o plantă din familia salviei, originară din Sudul Mexicului care este însă întâlnită şi în America Centrală. Numele de “chia” provine de la cuvântul Mexican „chian” care se traduce prin “uleios”. Numele a fost atribuit tocmai datorită contintului ridicat de uleiuri din seminţele chia.
Seminţele chia se menţin mult timp proaspete datorită cantităţii mari de anti-oxidanti, nu conţin gluten şi sunt recomandate în curele de slăbire și mai ales în activitatea sportivă de performanţă datorită conţinutului ridicat de vitamine, minerale şi fibre, care oferă saţietate.
Seminţele chia – beneficii pentru corp
- Reglează nivelul glucozei din sânge
- Sunt o sursă de energie pentru persoanele care depun efort sau care au o activitate solicitantă şi stresantă
- Taie pofta de mâncare şi vă ajută să slăbiţi
- Vă ajută să vă tonifiaţi şi modelaţi muşchii în timpul exerciţiilor fizice
- Sunt benefice sistemului osos mai ales în perioada de creştere a copiilor
- Cresc lactaţia
- Reglează digestia
- Reduc inflamaţiile
Seminţele chia – cum arată şi cum se consumă
Seminţele chia se găsesc în trei culori (bej, maro şi negru) şi sunt uşor de mestecat.
Seminţele chia pot fi consumate crude sau uşor prăjite. De asemenea, seminţele pot fi transformate în făină şi folosite pentru prepararea dulciurilor voastre preferate. Eu obişnuiesc să le folosesc la brioşe şi checuri. E bine să ştiţi că seminţele chia nu au nici un gust, aşa că aromele va trebui să vi le luaţi din alimentele cu care le amestecaţi.
De ce sunt atât de bune seminţele chia? Pentru că pot înlocui cu succes carnea şi ouăle. Aşadar sunt nişte alimente – minune pentru persoanele vegetariene.
Este indicat să consumaţi de 3-4 ori pe săptămână două linguri de seminţe chia, nu neapărat în forma lor naturală, ci în combinaţie cu diferite produse cum ar fi: pâine, pudinci sau cereale.
Seminţele chia, odată intrate în contact cu apa sau alte produse lichide, se transformă în gelatină/ pastă cremoasă. Adăugaţi-le cu încredere în laptele cu cereale, în salate de fructe şi legume, sandwichuri, sosuri şi dressinguri.
De asemenea, adăugaţi seminţele chia în iaurturile şi pudincile voastre preferate. La fel de bine, pot fi savurate şi alături de gemuri şi supe.
Contraindicaţii
Seminţele chia nu sunt indicate persoanelor cu tensiune arterială mică, deorece pot agrava afecţiunile cardiovasculare.
„seminţele chia nu sunt indicate persoanelor cu tensiune arterială mică”
Here i am…..
Nici nu am auzit de ele
Dincolo de asta o tensiune arteriala mica nu inseamna neaparat probleme cardiovasculare
Cu o tensiune mica se confrunta si mama mea. Bine, ea nu e nici consumatoare de cafea si nici nu este prietena cu apa minerala (doua produse care ar ajuta-o sa scape de tensiunea arteriala mica).
Le consum aproape zilnic (doar o limgurita) in iaurt 🙂
* lingurita
Si ai observat vreo schimbare, Anita?
Tinand cont ca am slabit destul de mult in ultimul timp, imi e greu sa imi fac o parere in legatura cu ceea ce mananc :-). Micul dejun e aproape zilnic la fel (luni-sambata) – migdale, alune de padure, nuci, seminte de floarea-soarelui si de dovleac (crude) + iaurt cu in, chia, susan, tarate de ovaz si de grau (cate 1 lingurita) si scortisoara, cateodata cu fructe (1 banana pisata sau goji). Pe viitor incerc sa mai variez. Duminica mananc cu familia 🙂
Sa inteleg ca tu consumi toate aceste produse in fiecare dimineata, cate putin din fiecare, sau e meniul pentru o saptamana intreaga?
Te intreb pentru ca o astfel de combinatie cu vitamine, fibre si minerale poate atrage dureri de cap si dureri stomacale.
Taie pofta de mancare? Aceste seminte sunt ideale pentru toate doamnele si domnisoarele care isi doresc o silueta de vis. Printre care ma numai si eu, desigur. 😀 Eu le-as consuma in limonada, dimineata. Dar nu stiu de unde sa le procur…
In combinatie cu limonada sunt chiar amuzante. Se umfla repede si au o textura foarte interesanta. Chit ca poate nu o sa te impaci cu „gustul” lor, e bine sa le incerci. Sunt altceva.
Îmi plac mult, le pun în fulgii de ovăz cu lapte dimineaţa 🙂
În combinaţie cu limonadă n-am încercat, bănuiesc că rezultă un fel de budincă acrişoară 😀
Da, e super buna la gust si amuzanta pe deasupra