Quinoa este una dintre cele mai nutritive cereale cunoscute la această oră. Cu toate acestea, nu este un aliment popular în România şi se găseşte doar la magazinele naturiste şi bio din ţară. Quinoa se găseşte sub formă de seminţe, faină, paşte, lapte şi fulgi.
- BENEFICII
Quinoa este bogată în proteine esenţiale pentru dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor. Este o cereală indicată pentru vegetarieni întrucât reprezintă o sursă bogată de mangan, magneziu, fier, cupru şi fosfor. Quinoa este bogată în grăsimi esenţiale, vitamine şi minerale, furnizând aproape de patru ori mai mult calciu decât grâul, plus fier, complexul de vitamine B şi vitamina E.
Pentru că este o sursă importantă de magneziu, quinoa ţine departe bolile de inimă, relaxează vasele de sânge, elimină migrenele şi ameţelile.
În plus, dacă ar fi să o comparăm cu orezul sau grâul, quinoa este mult mai saţioasă şi este indicată mai ales în curele de slăbire. Luptă foarte bine împotriva obezităţii şi vă ajută să vă menţineţi greutatea sub control.
Fiind bogată în calciu, quinoa ajută la dezvoltarea sănătoasă a dinţilor şi a sistemului osos. Şi având în vedere că nu conţine gluten, această cereală poate fi consumată şi de persoanele alergice la grâu.
S-a demonstrat ştiinţific că aceasta cereală ajută la menţinerea sănătoasă a pielii în sensul în care previne îmbătrânirea prematură a epidermei. Totul datorită contintului ridicat de lizină (aminoacid indispensabil creșterii). Lizina are un rol cheie în sintetizarea substanţelor: elastină şi colagen. Elastina este responsabilă de moliciunea pielii şi de rezistenţa ei. Cu cât îmbătrânim, pielea tinde să îşi piardă elastina, dar se poate contracara acest efect cu o dietă potrivită şi cu îngrijirea pielii. Consumul de quinoa este o metodă naturală de a proteja pielea de orice operaţie estetică.
ALTE BENEFICII
- datorită conţinutului ridicat de fibre, quinoa tonifică colonul
- stimulează organismul şi îl pregăteşte pentru efort (este consumată, în special, de sportivi şi este recomandată în cazul copiilor, pentru o dezvoltare armonioasă)
- consumul de quinoa normalizează cantitatea de zahăr din sânge
- împiedică formarea cancerului la san
- îmbunătăţeşte memoria (este bogată în vitamina B9, care întârzie îmbătrânirea creierului)
- CUM SE GĂTEȘTE
Quinoa se găteşte la fel de simplu şi rapid precum orezul.
Atenţie însă
Seminţele de quinoa au un strat de saponină care le conferă un gust amar şi din cauza căruia sunt destul de toxice. Înainte de a le găti trebuie să le ținem în apă aproximativ 15 minute.
După acest pas, se fierbe o cană de quinoa în două pahare de apă şi se vor găti timp de 15 minute. Apoi adăugaţi condimente. O puteţi consuma la micul-dejun, adăugând fructe uscate sau seminţe, sau la prânz. Şi pentru că eu nu am rămas surprinsă de cât de multe mâncăruri delicioase pot fi făcute acasă cu această cereală vă invit şi pe voi să intraţi aici şi să savuraţi virtual minunăţiile astea culinare.
- UNDE AM GĂSIT-O
După cum v-am spus, quinoa se găsește destul de greu, dar dacă aveţi la voi în oraş magazine bio sau naturiste, acestea sunt locurile unde veţi găsi cu siguranţă quinoa. Iar dacă vă este mai uşor să comandați de pe net, vă recomand şi acest site, de unde puteţi cumpăra cereale la un preţ foarte bun
Şi acum vă las cu poze şi cu foarte multe sortimente de quinoa: cereale pentru mic-dejun, grisine, făină, spaghete, creme delicioase și supe pe care le găsiți pe acest site.
Iubesc quinoa 🙂 Dacă e preparată bine, cu un sos şi cu legume, sau cu lapte şi ceva dulce, e delicioasă!
Am vazut pe blog ce deliciu ti-a iesit.
Stiu cat e de sanatoasa, dar inca nu am reusit sa cumpar… Am luat doar quinoa expandata pentru micul-dejun (care nu e la fel de sanatoasa). Insa in viitor va face parte din meniul meu 🙂
Eu am incercat-o prima data anul trecut s mi-a placut tare mult. Sper sa-ti lase si tie o impresie la fel de buna.
Mananc saptamanal, cruda, hidratata, amestecata cu nuci si miere
Trebuie sa fie buna combinatia asta cu miere si nuci. E interesanta. Am sa o incerc si eu la sfarsit de saptamana.
E prima data cand aud de quinoa. M-ar tenta sa incerc chiar in clipa asta, sub forma de grisine. 😀 Tu cum o preferi preparata, Iulia?
Eu o prefer fiarta, ca un fel de gris cu lapte si dulceata. O fierbi exact ca pe o fidea sau paste, apoi o clatesti bine sub un jet de apa rece, ca sa nu se lipeasca bobitele, si apoi adaugi cateva lingurite de zahar si gem. Eu o consum cu gem de fructe de padure sau de capsuni. Sunt sortimentele mele preferate.
Am mai incercat o data quinoa fiarta cu cicolata rasa si glazura de caramel. Nice, ma lingeam pe degete. E foarte buna si usoara.
vreau si eu sa incerc, sunt curioasa daca o sa-mi placa 😛
Dupa ce incerci sa imi spui daca ti-a placut. Eu zic ca o sa-ti cada cu tronc :). Mai ales daca iubesti orezul cu lapte sau grisul cu lapte. E interesanta la gust.
Un blog frumos, informatii utile, practice. Succes in continuare si fiti siguri ca sunteti buni in ce faceti!
Multumesc Daniela. Tot de pe site-ul de unde cumpar quinoa (la un pret mai mult decat decent) am gasit si multe retete
http://www.vianaturalia.ro/blog/retete