Mătreaţa – cum scap de ea?

17

Mătreaţa – cum scap de ea? Mătreaţa este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni ale scapului şi nu se poate ca măcar o dată în viaţă să nu va fi confruntat cu aşa ceva. Prezenţa mătreţii este cu atât mai incomodă şi ne face să ne simţim jenate cu cât avem părul mai închis la culoare.

De ce apare mătreaţa?

Mătreaţa apare dacă sunteţi stresate, dacă transpiraţi în exces (atenţie la ce alimente consumaţi şi la cantitatea de sare), dacă folosiţi des produse cosmetice (spray, gel, spumă, fixativ), dacă vă spălaţi prea rar părul (recomandat este să-l spălaţi de două ori pe săptămână), dacă nu îl clătiţi bine după şamponare şi dacă pielea voastră este sensibilă în sezonul rece.

Cum combat mătreaţa?

  1. Prin alimentaţie

Sănătatea scalpului şi a părului este direct influenţată de ce conţine meniul vostru zilnic. E bine să consumați alimente bogate în vitamine şi minerale, astfel încât aceşti nutrienţi să ajungă şi la nivelul pielii. Vă recomand să consumaţi în fiecare zi 3 fructe diferite, iar la final de săptămână alintaţi-vă cu o salată de fructe. Nu ca desert, ci ca o masă de după-amiază.

Nu uitaţi de: lactate, pește, seminţe, nuci şi alune.

  1. Prin tratamente naturiste

Putem scăpa de mătreaţă cu ajutorul unor tratamente populare şi cu efecte imediate.

CEAI DE URZICĂ

Puneţi la fiert un litru de apă după care adăugați un pumn de urzici uscate. Puteţi să stoarceţi câteva felii de lămâie, apoi clătiţi părul după spălare cu această infuzie. ATENŢIE: nu trebuie să clătiţi părul încă o dată!

CEAI DE MUȘEȚEL ȘI OȚET

Ceaiul de muşeţel îndepărtează foarte bine mătreaţa şi este recomandat mai ales în cazul persoanelor cu părul deschis la culoare. Puteți opta să vă clătiţi părul cu ceai de muşeţel sau puteţi adăuga peste acesta câteva linguri de oţet. Nu numai că veţi scăpa de mătreaţă, dar aspectul părului vostru va fi mult mai sănătos.

Puteţi încerca să vă clătiţi părul numai cu oţet, însă mirosul nu va dispărea decât dupa 24-32 de ore.

  1. Şi acum, poate cel mai important element: ȘAMPONUL

Dacă aveţi mătreaţă este clar că trebuie să vă luaţi un şampon anti-mătreaţă, pentru că toate celelalte produse destinate părului gras, uscat sau vopsit nu vor face altceva decât să vă irite şi mai multe pielea şi să determine descuamarea accentuată a pielii capului, transformând mătreaţa obişnuită (fulgi) în “cuiburi”.

șampon bio de la Douce Nature

Șampon bio anti-mătrață de la Douce Nature

De când mă ştiu am avut probleme cu sănătatea scalpului şi tocmai de aceea am încercat mai toate şampoanele anti-mătreaţă. Acum mă împac foarte bine cu un șampon bio anti-mătrață de la Douce Nature care calmează pielea iritată, elimină senzaţia de mâncărime şi înlătură mătreaţa după 4-5 spălări. Samponul poate fi gasit AICI.

Să ştiţi că dacă îl folosiţi cu regularitate (eu deja am peste jumătate de an de când mă spăl cu el) veţi observa că nu doar îndepărtează mătreaţa, ci acţionează şi asupra firelor de păr: le hidratează şi le catifelează.

Are în compoziţie: extracte vegetale de cimbru (antiseptic), rozmarin (purifiant), urzică, salvie (revitalizant), tătăneasă, Quinoasol® (protector), agent de curăţare blând pe bază de cocos, palmier şi floarea soarelui, oţet, uleiuri esenţiale 100% pure şi naturale de melaleuca şi de levănţică (dezinfectant).

La fel de bine îndepărtează mătreaţa şi șamponul solid bio anti-mătreață tot de la Douce Nature pe care îl puteţi vedea în imagine.

Este bogat în zinc, minerale, glicerină şi unt de shea (untul de shea hidratează părul şi îi conferă strălucire şi supleţe).