Năutul este unul dintre cele mai vechi alimente, iar la început era produsul de bază în rândul claselor sărace din Egipt, Grecia şi Roma. Astăzi, năutul este extrem de popular în India şi în ţările musulmane, regăsindu-se în nenumărate feluri de mâncare tradiţionale în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, dar şi în Italia şi în Spania.
Năutul se găseşte într-o gamă variată de culori: verde, negru, maro și roșu, însa cea mai populară culoare este bej. Năutul are o textură crocantă și un gust asemănător nucilor. Năutul este foarte bogat în fibre şi proteine. Nici nu e de mirare că a devenit alimentul preferat de vegetarieni.
Năutul este folosit într-o mare varietate de rețete. Năutul poate fi folosit atât în supe, salate sau diverse tocănițe. Cele mai cunoscute mâncăruri cu năut sunt humus-ul și falafel.
Năutul este la această oră căutat la nivel global datorită conţinutului său bogat în nutrienţi şi pentru resursele de proteine vegetale pe care le conţine. Năutul conţine aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbţie lentă, grăsimi, magneziu, calciu, zinc, fosfor, magneziu, intregul complex de vitamina B, mangan şi acid folic.
BENEFICII
- Datorită conţinutului ridicat de proteine, năutul înlocuieşte carnea roşie
- Ajută la scăderea colesterolului rău (LDL)
- Reglează tranzitul intestinal
- Previne constipaţia şi scade riscul de cancer de colon
- Curăță organismul
- Previne instalarea anemiei
- Reduce riscul bolilor cardiovasculare
- Elimină tulburările de somn
- Este util în curele de slăbire (163 calorii la 100 de grame de năut fiert)
- Împiedică acumularea de zahăr în sânge (năutul este indicat mai ales persoanelor care suferă de diabet sau de hipoglicemie)
PREPARARE – reţetă cu năut-humus
Aveţi nevoie de 500 de grame de năut. Curăţaţi bine boabele de impurităţi, clătiţi, apoi lăsați năutul timp de 3-4 ore în apă rece. În acest fel, boabele se vor fierbe mult mai uşor, iar gustul va fi unul extrem de fin. Când e momentul să gătiţi năutul trebuie să îl lăsați să fiarbă în apă timp de o oră şi jumătate (la fiecare cană de boabe de năut adăugați 3 căni de apă). Adăugaţi în apă o linguriţă de sare şi câteva picături de ulei de măsline.
După ce au fiert foarte bine, boabele se strecoară şi se zdrobesc până când năutul devine pastă. Adăugaţi o ceapă uscată (roşie sau albă), o jumătate de legătură de pătrunjel mărunţită bine, o roşie medie tăiată mărunt cu tot cu suc, un ardei roşu tăiat mărunt, o rădăcină mică de ţelină rasă mărunt şi câteva linguri de ulei de cânepă sau ulei de măsline, după gust. Se amestecă bine şi se serveşte rece. Puteţi renunţa la ardei şi roşie pentru o reţetă de humus simplă.
CONTRAINDICAŢII
Năutul nu trebuie consumat de persoanele care suferă de gută sau care se ştiu în evidenţele medicilor specialiști cu probleme la rinichi.
DE UNDE POATE FI CUMPĂRAT
Năutul poate fi găsit și din magazinele bio din țară. În Iași, îl puteți cumpăra de unde l-am achiziționat și eu, de la magazinul bio Via Naturalia. Sau direct de pe site, dacă dați click aici. Prețurile sunt foarte bune și, în plus, sunteți siguri că produsele nu conțin conservanți sau coloranți.