Mătreaţa – cum scap de ea?

Mătreaţa – cum scap de ea?

Mătreaţa – cum scap de ea? Mătreaţa este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni ale scapului şi nu se poate ca măcar o dată în viaţă să nu va fi confruntat cu aşa ceva. Prezenţa mătreţii este cu atât mai incomodă şi ne face să ne simţim jenate cu cât avem părul mai închis la culoare.

De ce apare mătreaţa?

Mătreaţa apare dacă sunteţi stresate, dacă transpiraţi în exces (atenţie la ce alimente consumaţi şi la cantitatea de sare), dacă folosiţi des produse cosmetice (spray, gel, spumă, fixativ), dacă vă spălaţi prea rar părul (recomandat este să-l spălaţi de două ori pe săptămână), dacă nu îl clătiţi bine după şamponare şi dacă pielea voastră este sensibilă în sezonul rece.

Cum combat mătreaţa?

  1. Prin alimentaţie

Sănătatea scalpului şi a părului este direct influenţată de ce conţine meniul vostru zilnic. E bine să consumați alimente bogate în vitamine şi minerale, astfel încât aceşti nutrienţi să ajungă şi la nivelul pielii. Vă recomand să consumaţi în fiecare zi 3 fructe diferite, iar la final de săptămână alintaţi-vă cu o salată de fructe. Nu ca desert, ci ca o masă de după-amiază.

Nu uitaţi de: lactate, pește, seminţe, nuci şi alune.

  1. Prin tratamente naturiste

Putem scăpa de mătreaţă cu ajutorul unor tratamente populare şi cu efecte imediate.

CEAI DE URZICĂ

Puneţi la fiert un litru de apă după care adăugați un pumn de urzici uscate. Puteţi să stoarceţi câteva felii de lămâie, apoi clătiţi părul după spălare cu această infuzie. ATENŢIE: nu trebuie să clătiţi părul încă o dată!

CEAI DE MUȘEȚEL ȘI OȚET

Ceaiul de muşeţel îndepărtează foarte bine mătreaţa şi este recomandat mai ales în cazul persoanelor cu părul deschis la culoare. Puteți opta să vă clătiţi părul cu ceai de muşeţel sau puteţi adăuga peste acesta câteva linguri de oţet. Nu numai că veţi scăpa de mătreaţă, dar aspectul părului vostru va fi mult mai sănătos.

Puteţi încerca să vă clătiţi părul numai cu oţet, însă mirosul nu va dispărea decât dupa 24-32 de ore.

  1. Şi acum, poate cel mai important element: ȘAMPONUL

Dacă aveţi mătreaţă este clar că trebuie să vă luaţi un şampon anti-mătreaţă, pentru că toate celelalte produse destinate părului gras, uscat sau vopsit nu vor face altceva decât să vă irite şi mai multe pielea şi să determine descuamarea accentuată a pielii capului, transformând mătreaţa obişnuită (fulgi) în “cuiburi”.

șampon bio de la Douce Nature
Șampon bio anti-mătrață de la Douce Nature

De când mă ştiu am avut probleme cu sănătatea scalpului şi tocmai de aceea am încercat mai toate şampoanele anti-mătreaţă. Acum mă împac foarte bine cu un șampon bio anti-mătrață de la Douce Nature care calmează pielea iritată, elimină senzaţia de mâncărime şi înlătură mătreaţa după 4-5 spălări. Samponul poate fi gasit AICI.

Să ştiţi că dacă îl folosiţi cu regularitate (eu deja am peste jumătate de an de când mă spăl cu el) veţi observa că nu doar îndepărtează mătreaţa, ci acţionează şi asupra firelor de păr: le hidratează şi le catifelează.

Are în compoziţie: extracte vegetale de cimbru (antiseptic), rozmarin (purifiant), urzică, salvie (revitalizant), tătăneasă, Quinoasol® (protector), agent de curăţare blând pe bază de cocos, palmier şi floarea soarelui, oţet, uleiuri esenţiale 100% pure şi naturale de melaleuca şi de levănţică (dezinfectant).

La fel de bine îndepărtează mătreaţa şi șamponul solid bio anti-mătreață tot de la Douce Nature pe care îl puteţi vedea în imagine.

Este bogat în zinc, minerale, glicerină şi unt de shea (untul de shea hidratează părul şi îi conferă strălucire şi supleţe).


Postari asemanatoare

Concurs: CÂŞTIGĂ alintul de primăvară!

Concurs: CÂŞTIGĂ alintul de primăvară!

Gata, a început şi luna femeilor! O lună cu flori, cadouri, ieşiri, alintături şi mult optimism. La Iaşi, s-a instalat primăvara aşa cum nu se putea mai bine: cu un soare generos şi cu multe canafuri în piept. Ca să fie bucuria completă m-am gândit […]

Uleiul de cocos şi beneficiile sale pentru o piele frumoasă

Uleiul de cocos şi beneficiile sale pentru o piele frumoasă

Uleiul de cocos a devenit în ultimii ani un produs cosmetic râvnit de multe dintre doamnele şi domnişoarele dispuse să renunţe la tratamentele clasice şi dornice să încerce produse intrate nou pe piaţă. Despre uleiul de cocos trebuie să ştiţi, în linii mari, că este […]



17 thoughts on “Mătreaţa – cum scap de ea?”

  • Foarte utile sfaturile! Si eu ma confrunt cu matreata. Inainte o combateam prin folosirea alternativa a unui nr marisor de sampoane. Am observat ca daca folosesc de fiecare data alt sampon, nu-mi apare matreata.
    Acum folosesc de ceva timp Head & Shoulders si vad ca functioneaza. Dar cu siguranta iar imi va aparea matreata pentru ca am mai avut o etapa cu acest sampon, cateva saptamani a functionat, apoi gata…

    • Am incercat si eu multe tratamente, sampoane. Am scapat de matreata cu un sampon natural, un concentrat de urzica si in sfarsit am scapat de matreata. Dupa cateva spalari, am scalpul neted, curat, parul revigorat! Samponul se numeste Naturalint.

  • Mihaela, la mine se manifesta exact invers. Daca schimb samponul imi apare matreata. In urma cu vreo 4-5 ani foloseam si eu Head & Shoulders insa, ulterior, am descoperit un sampon pe baza de orz si bere (il cumparam la de la un magazin naturist), dar care nu se mai fabrica. Pe langa faptul ca nu mai aveam matreata, parul avea volum si stralucea.

  • Si mie imi place sa incerc sampoane noi, cum apare ceva interesant pe piata, nu ezit sa imi cumpar. De o vreme insa am descoperit sampoanele fara parabeni si le folosesc cu incredere. Cu matreata nu am avut niciodata probleme…

  • Nice, esti o norocoasa ca nu suferi de aceasta problema. Cateodata poate fi atat de enervant sa nu te poti imbraca cu o bluza neagra fara sa fii tot timpul atenta si stresata ca cineva ar putea sa-ti spuna (chiar si prieteneste) ca ai matreata. Care a fost ultimul sampon pe care l-ai incercat?

  • Si eu am probleme cu scalpul. Am matreata si mancarimi si daca incerc sa ma scarpin, se inflameaza si ma ustura. De 2 saptamani am inceput sa fac un tratament cu un ulei de la Pure Potions, este special pentru scalpul afectat de diverse probleme si sunt foarte multumita. Astept sa vad daca mi-a rezolvat problema in totalitate sau daca va fi nevoie sa mai repet tratamentul.

    • Buna Iulia. Spune-ne si noua ce contine uleiul tau. Sunt multe persoane care vor sa-si achizitioneze numai ingredientele singulare si poate le va folosi sa stie continutul produsului.

  • Ok, pe scurt. Am avut matreata, ani de zile, si am incercat zeci de tratamente. Aproape fara niciun rezultat. Si cand existau rezultate, acelea erau slabe si de scurta durata. Nu mai comentez starea de disconfort existenta, zi de zi. Deci, dupa o gramada de „inventii”, pot spune cu adevarat ca am gasit un remediu, cu un rezultat 100% real. Stiu, suna a cliseu, dar e adevarat. Va explic cum procedez: dupa fiecare spalare, imi torn pe parul proaspat spalat (inca umed), solutie micelara (orice marca e buna, si cea mai ieftina). Torn in causul palmei solutia micelara. Apoi, masez intreg scalpul (operatiune similara cand se samponeaza parul). Se creeaza o spuma la nivel capilar. Parul pare ca e cu sampon. Stau aprox doua-trei minute. Treptat,de la sine, spuma dispare. Apoi, sterg parul cu prosopul. Parul nu isi schimba proprietatiile, acesta ramane curat. Insa, pielea scalpului e perfect hidratata si ramane asa pana la urmatoare spalare. Functioneaza de la prima incercare. Garantat! Urmez acest „tratament” de aroximativ un an. Niciodata nu a dat gres. Mi-as fi dorit ca atunci cand am avut nevoie, cineva sa imi spuna de alternative reale de ameliorare. A trebuit sa descopar eu tratamentul care m-a scapat de stres si ingrijorare. Pe acest considerent scriu si doresc sa impartasesc si altora. Te costa doar cateva picaturi de solutie micelara. Lasa zecile sampoane, oua, miere, cartofi, etc. Poate sunt si ele bune…dar sigur nu au randamentul solutiei micelare. Sa nu uitam, solutia micelara e folosita zilnic de catre femei pentru demachiere. Acopera zone sensibile si hidrateaza tenul. Ce e bun pt ten, sigur e bun si pt pielea scalpului.
    Succes, si cele bune.

      • Multumesc 🙂
        Si, pt a contura convingerile, va povestesc o patanie.. In disperarea mea anterioara, de a scapa de matreata, si, in acelasi timp, de parul usor grizonat 🙂 Am ascultat de anumite povete „batranicesti”. Ca de, cica, alea-s bune. Dupa fiecare spalare a parului, am turnat pe par tinctura de nuca ( scopul era sa se inchida natural culoare parului. S-o fi inchis, e drept, dar dupa circa zece spalari, am remarcat ca nu am avut doar matreata, dar efectiv pielea scalpui a fost maltratata de alcoolul existent in tinctura. Au urmat cateva zile de disperare si regrete, dar, era mult prea tarziu 🙂 Aveam efectiv portiuni cu piele arsa. Stiu, o prostie din partea mea. Mi-am spus-o de mii de ori. Insa, deja, cazusem in pacat. Norocul meu a fost ca, exact in acea perioada, urmasem un tratament dermatologic (roseata). Sunt alergic la clorul din apa ( asa s-a dovedit). Mi-au fost prescrise vitamine, pastile, si solutia micelara. Dupa cateva zile de tratament, tenul s-a recuperat in intregime. Atunci, am facut „clicul” referitor la solutia micelara. Ce e bun pt ten, sigur e bun si pt pielea scalpului. Asadar, am trecut la „treaba” 🙂 Ce mai aveam de pierdut? Sa-mi pierd parul? 🙂 Si asa, eram distrus 🙂 In ciuda faptului ca, efectiv, aveam coji provenite de la arsura, dupa prima folosire a solutiei micelare pe parul proaspat spalat, am scapat in totalitate de orice fir de matreata sau coji. E adevarat, pielea inca se vedea ca era rosie, dar nu mai lasa niciun fel de scame. Zonele cele mai afectate din par erau de un rosu intens, dar avea un luciu de hidratare. Mi-au trebuit cateva zile in care am repetat operatiunea de „salvare” pana cand pielea s-a regenerat in totalitate. De atunci, a devenit un reflex sa folosesc aceasta solutie. Personal, nu vad decat avantaje. Am folosit „tratamentul” in cea mai prosta perioada cu afectiuni ale pielii. Rezultatul a fost peste orice speranta sau asteptari. Pe acest considerent, va las pe voi, sa trageti concluziile care m-au determinat pe mine sa sugerez aceasta varianta de a scapa de matreata. Si ca epilog, sa nu uitam ca, solutia micelara e folosita zilnic de catre majoritatea femeilor, fara sa creeze probleme de alta natura. Ce bine e acum sa te poti imbraca frumos, sa te parfumezi, si, din cand in cand, sa iti treci mana prin par, fara sa mai existe riscul sentimentului de lesin 🙂 Din nou, cele bune si succes 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *