Când e bine să fac sport

21

Când e bine să fac sport, cum, ce exerciţii, câte minute şi câte zile pe săptămână? Vă sună cunoscute  aceste întrebări? Pe buzele mele au fost de nenumărate ori, mai ales că de fiecare dată îmi propuneam să fac sport de acasă pentru ca timpul nu îmi permitea să mă duc regulat la o sală.

Pe lângă alergat şi înnot întotdeauna am optat pentru exerciţii pentru picioare, mâini, spate şi abdomen (în special pentru abdomen şi şolduri). Iar ziua de astăzi a fost o adevărată provocare pentru mine.

Când e bine să fac sportAvem o obişnuință la Radio Hit să facem în fiecare săptămână câte o emisiune tematică. Aşa am ajuns să facem emisie în pijamale, în personaje de poveste, în halate de baie, iar astăzi…în echipament de sport.

Am avut şi un antrenor pe măsură: Tudor Sîrbu. Un tânăr foarte carismatic, care pe lângă faptul că e instructor sportiv la sala de cățărat din Iasi, mai este şi instructor de înot, iar dacă vreţi vreodată să învăţaţi să patinaţi tot la el puteţi apela. El ne-a fost prezentat de Alina Mălăescu. Alina face parte din Fitness Urban, o comunitate care adoră mişcarea şi care ştie să lanseze provocări îndrăzneţe (iar acum are o provocare interesantă pentru fete și băieți. Intrați aici ca să vedeți despre ce este vorba).

Şi uite aşa, printre intervenţii am făcut şi mişcare. Exerciţiile au durat aproximativ 35 de minute. Au fost exerciţii de încălzire, de bază (care au vizat toate grupele mari de muşchi – picioare, mâini, abdomen şi spate) si stretching, de întindere a musculaturii.

Care sunt sfaturile lui Tudor:

DIMINEAŢA

Să începem ziua cu exerciţii uşoare de încălzire, o gimnastică de înviorare, timp de 10 minute

LA PRÂNZ

Dacă aveţi o pauză la prânz atunci puteţi face nişte exerciţii “compensatorii”.  Au rolul de a relaxa muşchii şi de a-l aduce la o stare de bine după câteva ore de muncă la birou. În acest fel, ne ajutăm spatele şi umerii căzuţi (de prea mult stat la birou) să îşi revină şi să se ridice. Cel mai simplu exerciţiu pe care îl puteţi face la serviciu este întinderea mâinilor deasupra capului, după care continuăm cu răsuciri dreapta/stânga.

Iar dacă ora prânzului va prinde acasă sau în vacanţă e bine să aduceţi în completare următorul exerciţiu: luaţi o saltea de izopren, vă întindeţi pe burtă, mâinile întinse în prelungirea trunchiului şi ridicaţi atât mâinile, cât şi picioarele în acelaşi timp. Puteţi face acest exerciţiu şi alternativ ca şi cum aţi înnota.

SEARA

Este indicat ca seara să mergem la sală unde să practicăm fitness sau aerobic, să mergem la înot sau la alergat. În acest fel corpul nostru va fi mult mai odihnit. Dacă nu aveţi cum să mergeţi la sală atunci este bine să apelaţi la exerciţii de mobilitate. Lucraţi pentru spate, mâini, picioare, fese şi abdomen.

Dacă dimineaţă sau la prânz trebuie să faceţi repetări, seara este bine să renunţaţi la ele, iar în schimb să menţineți o anumită poziţie (timp de 10-15 secunde în funcţie de complexitatea exerciţiului şi de gradul de efort astfel încât musculatura să se întindă perfect).

Dacă stilul vostru de viața este unul sedentar şi vreţi să vă apucaţi să faceţi sport e bine să ştiţi cum să vă dozaţi efortul. Începeţi cu exerciţii de încălzire şi apoi lucraţi toate grupele mari de muşchi. La final trebuie să faceţi stretching pentru întinderea musculaturii şi treptat să reveniți la forma de dinainte de repaus.

Nu faceţi greşeala să vă axaţi doar pe abdomen sau fese. Tot corpul trebuie lucrat, treptat şi cu multă răbdare. Faceţi mișcare în jur de 15-20 de minute, de 3-4 ori pe săptămână. Asta dacă sunteţi începător. După ce veţi reuşi să treceţi peste febra musculară veţi vedea cât de bine vă veţi simţi.

Şi vorba lui Tudor: “O persoană care face exerciţii nu va fi o persoană demoralizată. Va fi tot timpul cu zâmbetul pe buze şi gata să facă ceva nou ”.

Voi obişnuiţi să faceţi sport? Cam cât de des şi pe ce vă axaţi?

Acum vă las să vă amuzați cu pozele de la radio. Noi ne-am simțit excelent. Pentru mai multe poze și filmulețe cu noi în acțiune intrați pe pagina de Facebook.

Când e bine să fac sport

Când e bine să fac sport

Când e bine să fac sport

Când e bine să fac sport

Când e bine să fac sport

IMCând e bine să fac sport      Când e bine să fac sport