În 70% dintre cazuri ca urmare a unor intepaturi de insecte apar manifestări care pot deveni grave și periculoase: înroşirea, umflarea şi iritarea pielii, scăderea tensiunii, apariţia senzaţiei de leşin sau a celei de greaţă. În cazuri mai rare, aceste intepaturi de insecte pot provoca infecţii, leziuni sau chiar febră.
Care sunt insectele de care trebuie să ne ferim şi să ne protejăm? Potrivit medicilor, cele mai periculoase insecte sunt ţânţarii, albinele, viespile şi furnicile roşii. Chiar dacă nu trebuie să intrăm în panică la orice înţepătură, este bine să ştim că organismul nostru poate reacţiona chiar şi mai grav: pot apărea dureri şi senzaţii de căldură.
Sfaturi utile pentru a ne proteja de intepaturi de insecte
- Atunci când ieşiți la plimbare, în special în parcuri sau păduri, folosiţi produse care să țină la distanţă insectele.
- Nu vă daţi cu foarte mult parfum. Poate vă vine greu să credeți asta, dar parfumurile florale şi cele dulci atrag insectele ca un magnet.
- Îmbrăcaţi-vă în albastru şi nu în galben. Potrivit specialiştilor, trebuie să evităm bluzele şi rochiile pe culori precum galben sau lămâi şi să optăm pentru o îmbrăcăminte de culoare albă sau albastră.
- Evitaţi ieşirile la orele de vârf, când insectele sunt în plină activitate.
- Evitaţi locurile înflorite, locurile cu deşeuri, resturi de mâncare.
- Cumpăraţi produse împotriva insectelor, dar şi plase ţânţari. Ambele produse ţin la distanţă înţepăturile de insecte şi vă ajută să aveţi un somn liniştit.
- Pe lista cu metode pentru a ne feri de efectele înţepăturilor de insecte se numără şi insecticidul bio sub formă de aerosoli care pot ajuta la îndepărtarea ţânţarilor, dar acestea trebuie utilizate cu precauţie, evitând inhalarea directă.
Ce facem când suntem înţepaţi de insecte?
E bine să avem întotdeauna la noi produse care să ne protejeze de intepaturi de insecte. Putem apela la creme, loţiuni sau spray-uri pe care le putem procura de la farmacie fără prescripţie medicală. Alegeți produse cât mai naturale cu cât mai putine chimicale.
Dacă totusi am fost muşcaţi de vreo insectă trebuie să spălăm bine zona afectată, cu apă şi săpun, și înainte de aplicarea oricărui produs să tamponăm zona înţepată cu o compresă cu apă rece sau cu gheaţă.
Atât înainte cât și după intepaturile de insecte vă recomand să folosiţi produse cosmetice bio, cu ingrediente cât mai naturale care nu crează alte alergii sau cauzeză inflamații sau dermatite suplimentare. Mai ales în cazul copiilor este bine să evitați produsele clasice care pot conține multe substanțe dăunătoare.
Iată câteva propuneri de produse bio certificate care vă protejează înainte și după intepaturi de insecte.
Spray bio contra intepaturi de insecte
Ingrediente:
Roll-on calmant dupa intepaturile de insecte
Ingrediente:
Şi nu uitaţi: dacă vă apăr erupţii trebuie să vă prezentaţi imediat la medic.
Foarte bune sfaturile. Totusi trebuie precizat ca unele muscaturi de insecte pot necesita investigatii medicale.
Capusele ar fi unele dintre ele insa lista poate continua.