
Dacă ar fi să îmi iau mâine concediu şi să plec în vacanţă, fără să fi pus la punct un plan şi fără să fi completat liste cu obiectivele turistice pe care vreau să le vizitez, aş alege sigur India. Pentru că India e incredibil de frumoasă, îndrăzneaţă şi total efervescentă.
Aş opta pentru o excurise pe cont propriu în India, alături de o gaşcă nebună de oameni care sunt dispuși să uite de tot ce înseamnă convenţional şi să se bucure de cultura şi tradiţiile Indiei.
Să ia măcar o dată țeapă de la indienii insistenţi care ar fi în stare de orice numai să facă un ban în plus şi să îşi clătească ochii cu gustările delicioase din piaţa de alimente.
Aş bifa New Delhi, Taj Mahal-ul (de la un capăt la altul) şi Oraşul Roz – Jaipur (un oraş unic în lume, care din 1883 este vopsit periodic în culoarea naţională de bun venit, care este roz), plajele, Biblioteca Universităţii şi Turnul cu ceas din Mumbai, Insula Elephanta (unul din cele mai importante temple hinduse săpate în peşteri), catedralele, parcurile şi Grădinile Municipale din Panaji, peșterele şi moscheele din Agra.

In India m-aș plimba cu Ho-Ho Bus-ul (autobuzul lor local) cât e ziua de lungă şi aş devora toate muzeele din împrejurimi. Un prieten care a vizitat India timp de 4 săptămâni, în urmă cu 3 ani, mi-a spus că cele mai scumpe bilete de intrare la muzeu sunt la Taj Mahal, de 15$. Pe când la moschee, catedrale şi temple intrarea este liberă.
Tot el mi-a zis că indienii ar fi în stare să se dea peste cap numai ca tu, clientul, să fii mulţumit. Nu te scapă din ochi o clipă, vin la masă prompt, iar dacă simt că nu eşti mulţumit de serviciile lor, sau ale bucătăriei gustarea este din partea casei.
Aş gusta din iaurturile lor sărate cu fructe şi condimente locale. Aş bea lapte de nucă de cocos şi aş savura un peşte cu arome pe care nici măcar nu poţi sa le descrii în cuvinte. Aş mai gusta şi banane caramelizate şi prăjituri cu lapte.

Iar la întoarcere m-aş opri într-unul din bazarele lor celebre din Delhi şi mi-aş cheltui ultimele rupii din buzunar pe un sari (este “rochia” tradiţională a indiencelor).
Cred că m-aş obişnui cu zgomotul infernal şi agitaţia din India şi chiar le-aş duce dorul când m-aş întoarce în Iaşi.
Da, cred că voi lua în serios această destinație de vacanță!