Hrişca și beneficiile sale pentru un organism sănătos

Hrişca și beneficiile sale pentru un organism sănătos

Hrişca este un aliment popular şi tradiţional în ţări precum Rusia, Ucraina, Franţa şi Polonia. În România, hrişca este la mare căutare mai ales în Bucovina, unde este un ingredient tradiţional pentru sarmale.

Hrişca este bogată în vitaminele E, B1 şi B2, dar şi în proteine, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu şi fier.

Deşi nu face parte din clasa cerealelor (este o plantă ierboasă înrudită cu rubarba și stevia creață), hrişca este net superioară grâului, de exemplu, prin elementele nutritive care protejează organismul de factorii externi şi îl fortifică mai ales în sezonul rece şi la începutul primăverii.

BENEFICII

  • menţine nivelul de glucoză din sânge în limitele normale
  • previne instalarea diabetului de tip II
  • vitaminele şi mineralele din boabele de hrişcă scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer (cancer gastric, pulmonar, esofagian sau colo-rectal)
  • menţine tânăr sistemul nervos
  • îmbunătăţeşte capacitatea de reţinere şi memorare
  • vă protejează împotriva accidentelor vasculare
  • scade colesterolul
  • ţine sub control tensiunea arterială
  • previne apariţia pietrelor la bilă

În plus, hrişca ține greutate sub control. Fiind bogată în fibre alimentare insolubile, în lizină (un aminoacid esenţial), magneziu, în cupru organic şi vitamine din complexul B, hrişca conţine substanţe cu efect diuretic, care reduc excesul de apă din corp. Mai mult decât atât, hrişca este un aliment recomandat de consumat în toate dietele.

MARE ATENŢIE!!!

Persoanele diagnosticate cu fagopyrism – o afecţiune care constă în fotosensibilizarea acută a pielii – nu trebuie să consume hrişcă în cantităţi mari (în special planta verde sau sucul extras din planta verde). Cu alte cuvinte, persoanele care au pielea foarte albă trebuie să evite consumul de hrişcă întrucât acesta determină apariţia de pete roşii şi dureri sub formă de arsuri care persistă chiar şi 3-4 zile.

Cum o putem savura?
Dacă până acum nu aţi consumat seminţe de hrişcă trebuie să ştiţi că sunt aromate şi nu foarte dulci. Le puteţi consuma crude sau prăjite, după bunul plac, atât simple, cât şi în salate, paste sau  alături de alte cereale la micul-dejun. În plus, hrişca nu conţine gluten şi poate fi consumată în siguranţă de persoanele care suferă de boala celiacă.

Hrişca
Hrișcă cu pulpă de pui si brocoli

Hrişca
Hrișcă cu avocado, andive, stafide, semințe de dovleac și ulei de măsline

Hrişca
Rondele de hrișcă cu fructe și sirop

E bine să o consumaţi o dată la două zile, împreună cu cerealele voastre preferate: grâu, secară, ovăz sau orez. Pe săptămână, este indicat consumul a aproximativ 300 de grame de hrişcă.

Veţi găsi în marile reţele de retail din România, dar şi în magazinele bio: faină de hrişcă, dar și dulciuri din hrişcă, cum ar fi turte şi biscuiţi. Mie mi-au atras atenţia produsele de pe acest site şi ca să vă conving că hrișca trebuie încercată vă las cu pozele produselor.

Hrisca bio
Hrisca bio

Fulgi de hrisca bio
Fulgi de hrisca bio

 
 
 
Fusilli din hrisca bio
Fusilli din hrisca bio

Fibre din hrisca bio
Fibre din hrisca bio

 
Quadrette din hrisca bio
Quadrette din hrisca bio

faina de hrisca fara gluten
Faina de hrisca fara gluten

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ați consumat până acum hrișcă? În ce combinații?


Postari asemanatoare

Uleiul de cocos şi beneficiile sale pentru o piele frumoasă

Uleiul de cocos şi beneficiile sale pentru o piele frumoasă

Uleiul de cocos a devenit în ultimii ani un produs cosmetic râvnit de multe dintre doamnele şi domnişoarele dispuse să renunţe la tratamentele clasice şi dornice să încerce produse intrate nou pe piaţă. Despre uleiul de cocos trebuie să ştiţi, în linii mari, că este […]

Scapă de tenul şi părul gras cu uleiul de jojoba

Scapă de tenul şi părul gras cu uleiul de jojoba

Când suferi de un ten sau păr gras trebuie să îţi alegi cu mare grijă produsele cosmetice. Pornind de la șamponul şi balsamul de păr şi până la cremele de faţă, pudrele, fondul de ten şi fardul de pleoape. Remedii şi tratamente pentru a combate […]



17 thoughts on “Hrişca și beneficiile sale pentru un organism sănătos”

  • Pingback: Oroshi Soba | Ra
    • Buna ziua!
      Am primit si eu risca de la o prietena, ca sa o folosesc la micul dejun in combinatie cu alte cereale, e foarte buna.Eu am diabet tip 2, as dorii sa va intreb cum sa o folosesc si cite grame pe zi?Va multumesc !

      • Buna Maria
        Boabele de hrisca regleaza nivelul glucozei din sange deci sunt foarte bune in prevenirea sau in cazul in care ai diabet tip 2. Nu exista o limitare a cantitatii de hrisca dar recomandarea mea este sa o folosesti pe cat se pate cruda. O reteta delicioasa si recomandata in diabetul de tip 2 este urmatoarea: o lingura de hrisca cu 4-5 linguri iaurt se lasa la muiat peste noapte (nu in frigider) si se consuma a doua zi dimineata. Foarte buna este hrisca prajita (in cuptor pe foaie de pergament pana devine crocanta) sau hrisca fiarta (dar nu foarte tare) care se poate folosi in salate sau ca garnitura exact ca orezul.

  • Foarte gustoasa .Am fiert semintele de hrisca .Dupa ce s-au racit am amestecat hrisca cu o lingurita de miere si scortisoara . Am achizitionat semintele din Kaufland

  • Se alege / curata hrisca de corpuri straine sau depreciate . Intr-un pahar de 500-600 grame de la lactate, mai groscior la perete, se practica mai multe fante verticale sau oblice si pe muchia fundului de pahar – se fac aceste fante cu un disc de flex de 0,5 sau 1 mm si se dau la toate nivelele , suficiente cat sa nu se destrame paharul sub greutatea si forta apei. Se foloseste pe post de strecuratoare la spalatul sub jet continuu de apa, in asa fel incat grauntele de hrisca sa nu iasa afara din pahar la un debit controlat de apa si sa asigure amestecul continuu. Dupa aceasta spalare se lasa la scurs un timp scurt sau se bate usor la fundul paharului, apoi se rastoarna hrisca intr-un vas de sticla sau portelan nici inalt nici larg – o cana de 500-600 ml este ideala !
    Se niveleaza Hrisca la suprafata si se toarna apa rece curata si prospata ( de izvor, plata sau PI ) astfel incat sa depaseasca nivelul boabelor , ATENTIE ! cu max 5 mm ! Mai multa apa va face sa se sparga boabele si sa fie apoase si nu pot fi consumate ca atare ! Mai putina apa, nu va asigura umectarea ideala si umflarea boabelor, respectiv inmuierea lor – vor ramane tari si fainoase , exact ca la coliva, nici nefiarta , nici zemoasa. Vor avea un gust dulceag delicios , fara a adauga altceva care sa compromita mare parte din efectul benefic pentru organism ! Se poate acoperi cu o farfuriuta, NU etans – se lasa la temperatura camerei 18 – 25 gr C. Dupa 2 ore, boabele s-au umflat si imping in sus ! Boabele de deasupra nu vor mai avea necesarul de apa si sunt mai uscate / crude ! Se ameteca in asa fel incat boabele de deasupra sa ajunga la fund unde se afla restul de apa necesar pentru inmuierea si umflarea lor ! Peste alte 2 ore se amesteca tot continutul si se consuma pe indelete sau in portii, pana spre seara ! Eu nu rezist sa astept decat cele 4 ore necesare pentru o preperare corecta si un gust perfect , apoi le consum imediat. Trebuie mestecate pe indelete, nu se bea nimic dupa consumul lor si nici nu se mananca vreo doua ore ! Garantat, va asigura o vitalitate sporita la job pana la 12 ore ! Curatarea grauntelor trebuie facuta in ziua anterioara, iar cantitatea de graunte umflate sa nu depaseasca volumul vasului de preparare ! Sa ramana si o limita pentru amestecare, sa nu ajunga boabele pe jos – devin destul de rotunde si independente intre ele, astfel ca se imprastie cu repeziciune ! Sanatate tuturor si pofta buna – veti avea o viata lunga ! ViR

  • BUNA SEARA.AM FOARTE MARI PROBLEME CU CONSTIPATIA.ASI DORI SA STIU DACA HRISCA MA AJUTA.CUM TREBUIE SA O FOLOSESC DACA MA AJUTA.VA MULTUMESC.

  • Foarte buna eu mănânc o lingura pe zi pusa in pahar cu apa si lăsată 1ora la in mutat im i foloseste foarte bine pentru constipatie va recomand!!

  • Incercati sa o inmuiati in lapte. E foarte gustoasa, zici ca mananci grau cu lapte. Cine vrea poate adauga si putin zahar, sau/si scortisoara, eu asa fac. La 80 gr hrisca, am pus aproximativ 200 gr lapte. Am lasat peste noapte si dimineata am mancat-o. Suficient pentru un mic dejun.

  • Eu consum hrisca zilnic de mult ani si ma simt bine in pielea mea, chiar daca am un ten mai deschis. Nu imi aduc aminte epiderma sa-mi fi fost vrodata afectata de consumul regulat de hrisca.
    O prepar in modul meu propriu asa cum imi trece mie prin cap fara a fi consultat in prealabil vreun nutritionist.
    Spal 3 linguri de hrisca intr-o sita sub jet de apa, apoi o pun intr-un bol impreuna cu 2 linguri de seminte de dovleac crude, o lingura de seminte de in, o lingura de seminte de floarea soarelui, cateva migdale, nuci, alune, stafide, o lingurita de miere, cativa samburi de caisa sau orice alte ingrediente care cred ca mi-ar place la momentul respectiv dupa care torn apa calda cat sa acopere toata combinatia asta, pun o farfurioara deasupra si le las 2 ore la inmuiat. Le mananc incet avand grija sa zdrobesc marunt toate semintele.
    Incercati, sper sa va placa

  • As vrea sa stiu ce fel de hrisca este mai buna sa folosesc. Hrisca cruda sau hrisca prajita.
    La retetele prezentate ce fel de hrisca este folosita?
    Multumesc mult!

    • Bună Anda
      Poți folosi hrișca după gust. Dar cu siguranță hrișca crudă va avea mai mulți nutrienți. Eu personal nu gătesc cu kasha (hrișcă prăjită).
      Însă îmi place kasha in musli, ca toping în supe sau salate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *