HOLI – Festivalul culorilor in India

HOLI – Festivalul culorilor in India

Holi este una dintre cele mai frumoase sarbatori din India care are o origine foarte veche si celebreaza triumful binelui asupra raului. Denumirea de festival al culorilor provine de la o legenda in care Krishna, caruia ii placea sa joace feste si farse stropea fetele din sat cu apa si culori .
Holi este un festival de primavara care este prezent in primul rand in India si Nepal dar care a devenit popular si in alte regiuni ale lumii cu populatie de origine hindusa cum ar fi Asia de sud si chiar Europa si America. Este o sarbatoarea a renasterii, a dragostei, a culorilor si a voiosiei.
Festivalul culorilor marcheaza sfarsitul iernii si inceperea unui nou sezon de recolta. Nu are o data fixa ci se celebreaza in prima zi dupa prima luna plina din martie numita Phalgun Purnima. In 2020 festivalul a avut loc pe 9 martie
Sarbatoarea incepe cu un foc in noaptea inainte de Holi unde oamenii se aduna, canta si danseaza. In dimineata urmatoare incepe adevaratul carnaval al culorilor cand oamenii arunca pulberi colorate catre cei de langa ei sau se stropesc cu apa colorata.

Festivalul culorilor in India
Festivalul culorilor in India

Deoarece sarbatoarea ia amploare exista chiar si tancuri cu apa colorata sau cei mai inventivi folosesc baloane umplute cu apa colorata.
Este un joc la care participa toti indiferent de statut: prieteni sau straini, bogati sau saraci, femei sau barbati, copii si batrani.
„Lupta” cu culori are loc peste tot in aer liber, pe strazi, in parcuri si chiar si in temple. Oamenii rad, se bucura, si impart delicatese dulci si bauturi care nu de putine ori contin hasis ceea ce face ca totul sa se transforme intr-o mare „ameteala”.

Holi festivalul culorilor
Lupta cu culori se desfasoara peste tot

Seara se merge in vizita, de obicei la rude si ” este un prilej de a oferi cadouri impachetate frumos celor dragi.
Festivalul semnifica victoria binelui asupra raului, sosirea primaverii, sfarsitul iernii si pentru multi e un prilej de bucurie, de veselie, de impacare si de a redeveni copii jucandu-se cu culorile.
Mie tare-mi place acest festival si mi-as dori mult sa fiu odata acolo.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *