De sărbători, indiferent de cât de multă atenţie acordăm alimentelor pe care le consumăm, stomacul nostru este agresat. Ne place să gustăm, să degustăm şi să ne simţim bine în compania celor ne pun la masă cu sufletul deschis. Cu toţii ştim că nu e frumos să refuzi o gazdă, mai ales dacă bucatele sunt năucitor de bune, iar ca să nu ajungem să ne tratăm cu pastile, vă recomand să vă cumpăraţi din timp câteva fructe care previn balonarea.
Pe lista cu fructe care previn îmbalonarea nu se regăsesc foarte multe produse, dar toate sunt uşor de găsit şi extrem de plăcute la gust.
Începem cu GRAPEFRUITUL
Dacă ştiţi că urmează să vă solicitaţi stomacul cu bucate traditionale româneşti, dulciuri, băuturi alcoolice şi carbogazoase, atunci e bine să consumaţi jumătate de fruct cu 30 de minute înainte de o masă copioasă. Pe lângă faptul că vă va tăia din pofta de mâncare, grapefruitul vă va ajuta să digeraţi mult mai bine alimentele şi să scăpaţi de senzaţia de greaţă.
Pe lista cu fructe care previn balonarea găsim şi ANANASUL
Cumpăraţi un ananas, iar dacă simţiţi că o masă v-a picat greu este necesar să mâncaţi doar câteva rondele de ananas crud, care vă vor uşura digestia.
Tot după o masă zdravănă este indicat să consumăm şi un fruct-două de KIWI, care reglează tranzitul intestinal, ajută digestia şi vă încarcă de energie.
Doar aceste două fructe, ananasul şi kiwi, pot fi consumate după masă, în cazul exceselor alimentare. Toate celelalte fructe trebuie consumate cu mult înainte şi după mesele principale.
Iar dacă sunteţi o persoană extrem de grijulie cu meniul zilnic şi consumaţi cu regularitate fructe şi legume, trebuie să ştiţi că fructele de pădure, strugurii şi citricele conţin o doză aproape egală de fructoză şi glucoză, făcându-le să fie mai uşor de digerat faţă de cele cu mai multă fructoză, precum merele sau perele.
MARE ATENŢIE! Alcoolul consumat în exces înrăutăţeşte foarte mult procesul de digestie.
Voi cum scăpați de senzația de balonare – recurgeți la pastile sau la fructe și ceaiuri?
Doar de grapefruit stiam… 🙂 Merci pentru restul informatiilor!
De grapefruit si kiwi stiam de ceva timp, ananasul a fost o descoperire relativ recenta.
Eu am senzatia asta neplacuta chiar si de la apa plata. Singura care nu mi-o produce e cafeaua black. Pastile? Nu, nu cred ca as recurge la o astfel de metoda, nici nu sunt in tema, n-as sti ce sa aleg, mai degraba cu grapefruit inainte de masa, asa cum recomandai tu. Si ananasul crud imi place si e bun, doar ca eu il cumpar rar de tot…
Am zis de pastile pentru ca multi iau Triferment imediat dupa o masa bogata. Eu ma bazez pe ceaiuri calmante (despre urmeaza sa mai scriu cateva randuri) si fructe, in special grapefruit inainte de masa.
Eu nu am prea des asemenea probleme, poate pentru ca mananc multe fructe tot timpul anului. Kiwi nu am mai mancat demult, dar compensez cu portocale, pe care le mananc fara masura. :))
Portocalele sunt si preferatele mele. Imi place si pomelo si mai nou avocado, usor copt si presarat cu sare.
N-am știut de grapefruit 🙂 Bună idee!
Oana, daca ti se pare prea amar fructul, te sfatuiesc sa ii dai jos cojita de pe fiecare felie in parte. Eu una asa fac, dar sa stii ca pielea de grapefruit este foarte buna pentru sistemul imunitar.