Vă spuneam aici că România a fost țara anului la cel mai mare târg bio din lume BioFach & Vivaness 2013, care a avut loc în perioada 13-16 februarie la Nuremberg, Germania. Motiv mare de mândrie pentru producătorii romani şi un motiv şi mai bun pentru a ne face cunoscute produsele autohtone.
Cu ce a atras privirile România?
PRODUSE APICOLE
Probabil că vă aşteptaţi la răspunsul ăsta. România a fost în centrul atenţiei la cel mai mare târg bio din lume cu produsele sale apicole. Ştiaţi, de exemplu, că în 2011, în România existau peste 1 milion de familii de albine. Eu nu ştiam asta, dar eram conştientă de altceva. Că țara noastră este unul dintre cei mai mari exportatori de miere de albine (peste 60% din producţia de miere românească este exportată în ţări precum Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa, Austria, SUA, Canada, Japonia sau China). Aşa se face că un roman consumă în medie pe an în jur de 500 de grame de miere de albine, pe când consumul pe cap de locuitor în ţările dezvoltate urcă până la 1,5 şi chiar 2 kilograme anual.
FRUCTE DE PĂDURE
Dacă vă întrebaţi de ce în marile magazine din România găsim zmeură, mure şi afine aduse din Chile, Olanda sau Turcia, e pentru că România exportă mii de tone din aceste produse anual. De ce? Tehnologia de a păstra proaspete fructele de pădure costă prea mult pentru producătorii romani. După ce sunt culese manual, fructele ar trebui introduse în recipiente speciale, care le menţin proaspete la o temperatură constantă de 4-5 grade. Apoi sunt ambalate şi transportate în timp record spre magazine.
Anul trecut, România a avut o producţie record de fructe de pădure. Peste 6.000 de tone au fost trimise în Germania, Italia, Austria, Ungaria şi chiar Japonia.
CĂTINA ȘI SUCUL DE CĂTINĂ
Cătina a fost introdusă relativ recent în cultura ecologică din România însă, în prezent, se cultivă pe aproximativ 100.000 hectare.
De exemplu, una din cele mai mari plantaţii din ţară se găseşte în judeţul Bacău. Se pare că producătorii autohtoni au anticipat potenţialul unei astfel de afaceri şi au investtit masiv în ultimii 2-3 ani. Şi nici nu-I de mirare având în vedere că plantaţiile ecologice de cătină se utilizează în industria alimentară, silvicultură şi în farmacie. Şi atenţie: cel mai valoros este uleiul care se obţine din fruct. Din fructele de pe un hectar se poate obţine ulei în valoare de 150.000 de euro.
Eu zic că România a făcut o impresie bună la cel mai mare târg bio din lume BioFach & Vivaness 2013 şi aşteptăm noi provocări pentru anul viitor.
Acum vă las cu imaginile surprinse la târg de producătorii romani.
Ştiam că România are miere de foarte bună calitate, dar am rămas puţin mirată de cifrele de la fructele de pădure şi cătină 🙂 Ar fi atât de tare dacă am reuşi să ne gestionăm resursele mai bine 🙂
Si astea nu sunt singurele produse pe care Romania le poate valorifica. La fel se intampla si cu graul si porumbul. Exportam cantitati uriase unor firme importante din Franta, Germania si Austria care trimit ulterior in Romania produsul finit, la un pret de 3-4 ori mai mare decat daca l-am fi produs noi.
Ia te uita, romanii stiu sa faca si ambalaje elegante, frumoase, de bun gust. Pentru ca si asta conteaza, nu doar calitatea produsului propriu-zis. Sunt incantata de ceea ce vad in imagini.
Da, Nice! 2013 a reprezentat pentru Romania, in cadrul acestui targ, o reala sansa de afirmare si de promovare agresiva a produselor bio autohtone. Imi doresc, sincer, ca cei care au fost prezenti la Nuremberg sa capete tot mai mult curaj si sa fi facut o impresie atat de buna la targ incat sa fi incheiat si parteneriate strategice.