De ce sarbatorim femeile pe 8 Martie?

De ce sarbatorim femeile pe 8 Martie?

Fiindca ne sunt dragi, fiindca ne plac, fiindca asa face toata lumea. Dar de ce si de cand sarbatorim femeile?
Raspunsul pleaca dintr-o razvratire. Era in anul 1908, cand muncitoarele din New York au iesit in strada. Voiau drept de vot, conditii normale de lucru, respect, salariu pe masura efortului. Mofturi, nu? Un an mai tarziu, pe 28 februarie, a fost sarbatorita pentru prima oara Ziua femeilor. In august 1910, cu ocazia Internationalei Socialiste reunita la Copenhaga, s-a propus sarbatorirea zilei internationale a femeii, fara a fi specificata o data anume. Ei bine, sarbatoarea a fost celebrata pentru prima data pe 19 martie 1911, iar incepand din 1913, femeile din Rusia au sarbatorit ziua femeii in ultima duminica din februarie. Data de 8 Martie a fost aleasa drept Ziua Internationala Femeii abia in anul 1913.
Urmatoarea etapa in instituirea unei zile dedicate femeii a fost proclamarea, in 1975, de catre ONU, a Anului International al Femeilor si declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru conditia femeii.
8 martie
Eii, si de atunci sa te tii sarbatoare si emancipare, mai ales ca femeile au si atuuri. Doamnele au demonstrat pe tot parcursul istoriei ca pot fi foarte puternice, ca pot conduce imperii, ca pot distruge tari si state, Diana de Poitiers, Ecaterina ce Mare, Elisabeta Angliei, Regina Victoria sau Regina Maria sunt cateva fotografii dintr-un album imperial al puterii feminine. In Anglia anilor 1800 se sarbatorea “Duminica mamei”, in a patra duminica de la inceperea Postului Pastelui.

8 martie
8 martie

In Romania, una din trei intreprinderi mici si mijlocii este condusa de femei. Care sunt atuurile doamnelor? Empatia, puterea de sacrificiu, forta interioara, dragostea pentru cei din jur si imensa daruire catre comunitate.

In prezent, Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita in Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croatia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.
8 Martie este ziua feminitatii, a frumusetii, a dragostei, ziua in care femeia este in centrul atentiei, este sarbatorita de copii, de soti, de prieteni.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *