Părul gras reprezintă un inconvenient atunci când trebuie să îl spălăm prea des, când produsele de coafare nu își fac efectul, iar modul în care se aşează indică un aspect neîngrijit şi uleios.
Ca să înţelegem ce avem de făcut pentru a scăpa de părul gras trebuie să vedem care sunt caracteristicile şi cauzele acestui tip de păr.
Caracteristici
Părul gras este cauzat de o dereglare a glandelor sebacee care secretă sebum. Acest dezechilibru se manifestă prin: luciu, păr greoi şi lipit de cap chiar a doua zi după şamponare.
Cauze
- alimentaţie nesănătoasă, bogată în zahăr şi grăsimi
- stres
- oboseală
- stări de nervozitate
- lipsa somnului
- aplicarea de produse cosmetice neadecvate
- vopsirea părului în mod agresiv
- clătirea superficială a părului
- folosirea în exces a balsamurilor de păr
Ce avem de făcut
- Nu vă spălaţi părul prea des. Deşi sunteţi tentate să îl spălaţi de fiecare dată când vedeţi primele semne de îngrășare, educaţi-vă părul să se îngraşe mai rar. Nu uitaţi: cantitatea de sebum pe care o înlăturaţi atunci când vă spălaţi pe cap va creşte proporţional cu numărul de spălări. Vă recomand să îl spălaţi de două ori pe săptămână. Dacă alegeţi să îl spălaţi mai des nu numai că veţi grăbi procesul de îngrăşare, dar, treptat, veţi slăbi şi rezistenţa firelor de păr. După câteva săptămâni de educare veţi observa că părul vostru va începe să se îngraşe mai greu.
- Nu folosiţi produse cosmetice de îngrijire a părului uleioase, cu excepţia uleiului de argan sau a uleiului de jojoba, care în ciuda faptului că sunt bogate în grăsimi, înlătură excesul de sebum şi vă menţin părul curat şi sănătos.
- Folosiţi o dată la două săptămâni o mască de păr pe bază de aloe vera şi lămâie, pe care să o aplicaţi pe păr cu o jumătate de oră înainte de a vă spăla pe cap. Compoziţia aceasta vă va ajuta să scăpaţi de părul gras. La fel de bine acționează împotriva îngrăşării părului şi berea. Clătiţi părul un jumătate de litru de bere şi veţi scăpa de aspectul lucios şi inestetic. Mai multe detalii despre tratamentul cu bere găsiţi aici.
- Aveţi grijă la alimentaţie: recurgeţi la un meniu sănătos bazat zilnic pe legume şi fructe proaspte, carne cât mai slabă (pui sau pește) şi fructe confiate. La acest regim alimentar adăugaţi respectarea unui orar al celor trei mese principale ale zilei şi al gustărilor dintre mese, faceţi mişcare în fiecare zi, dormiţi cel puţin 7 ore pe zi şi asiguraţi-vă tot timpul că organismul vostru este protejat de sulfaţi, zinc şi vitamina B6, care acţionează pe termen lung.
RECOMANDAREA MEA – COSMETICE BIO
Vă recomand să folosiţi un şampon blând cu un PH neutru sau delicat. Folosiţi un şampon bio special pentru părul gras care reglează producţia de sebum la nivelul scalpului şi conferă supleţe şi volum părului gras. Un produs care nu agresează nici scalpul și nici firele de păr este şamponul bio de la Douce Nature pe care îl găsiţi pe aici sau aici, atât în formă lichidă, cât şi în formă solidă. Eu l-am încercat pe cel anti-mătreaţă şi sunt tare mulţumită de el.
Cum trebuie folosit
- Umeziţi părul şi apoi agitați bine şamponul înainte de fiecare utilizare.
- Nu aplicaţi şamponul direct din recipient pe păr.
- Puneţi mai întâi în palmă, amestecaţi uşor şi apoi aplicaţi pe toată lungimea părului.
- Masarea părului trebuie să fie una blândă, cu ajutorul buricelor degetelor. Apoi lăsaţi şamponul să acţioneze câteva minute şi clătiţi bine cu apă călduţă.
- Aplicaţi acest șampon bio de două ori. Prima dată pentru îndepărtarea excesului de sebum, iar a doua oară pentru o curăţare cât mai eficientă şi de durată.
Indicate pentru părul gras sunt şampoanele cu extract de urzică, lămâie, muşeţel şi portocale. Şi după cum bine veţi vedea aici, acest şampon are ca ingrediente: extract vegetal de brusture, agent de curăţare pe bază de cocos, palmier, floarea soarelui, uleiuri esenţiale pure şi naturale de chiparos, ghimbir, bergamota şi portocale. Toate aceste ingrediente sunt bogte în antioxidanţi care îi vor reda părului vostru supleţea, sănătatea şi strălucirea de care are nevoie.
!!! Evitaţi:
- şamponul special pentru bebeluşi sau copii, foarte blând, însă cu un efect de îngrăşare
- apa la temperatură foarte ridicată;
- feonul cu temperatură mare ţinut foarte aproape de rădăcinile firului de păr (înainte de a vă usca părul cu feonul, ştergeţi-l cu un prosop moale care va înlătura excesul de apă)
Despre ce balsamuri sunt potrivite pentru părul gras și cât de des trebuie aplicate vom vorbi într-o postare ulterioară.
Voi aveţi probleme cu părul gras? Ce tratamente/produse folosiţi pentru a scăpa de firele uleioase?
buna dimineata!
si parul meu se ingrasa si de aceea il spal la 2-3 zile, nu-l suport uns 😀
nu cred ca folosesc ceva anume ca sa scap de aceasta problema, dar postarea ta sigur m-a ajutat 🙂
neata! 🙂
ma bucur sa aud asta. Cand stai si te gandesti cate probleme ne facem noi. Ca avem tenul uscat, parul gras, pielea ridata si tot asa. Si cand te uiti la barbatii din jurul nostru, aceste probleme parca nici macar nu exista 🙂