Pentru o stare bună de sănătate este necesar să consum lichide zilnic. Cât mai multe, diverse şi care să ne ofere energie pentru activităţi complexe.
De ce e bine să consumăm cât mai multă apă?
Fiecare sistem din organism depinde de apă. De exemplu, apa elimină toxinele din organele vitale, transportă nutrienţii la celule şi oferă un mediu umed urechilor, nasului şi gâtului.
Lipsa apei duce automat la deshidratare. Deshidratrea se traduce prin lipsă de energie şi concentrare. În plus, deshidratarea determină instalarea stresului şi a oboselii fizice şi mentale.
Cercetările arată că minim 2l de apă sunt necesari corpului nostru pentru a elimina toxinele şi pentru a ajuta creierul să funcţioneze în parametrii optimi. Dacă beți destulă apă, nivelul de energie va fi mai consistent (nu veți mai suferi de amețeli după-amiaza, iar la sfârşitul zilei veți face faţă moleşelii obişnuite).
Consumul regulat de apă reglează şi problemele digestive. Lichidele protejează colonul şi previn instalarea constipaţiei. Apa nu este benefică doar pentru interior, ci şi pentru exterior. Consumând cel puţin 2l de lichide pe zi, pielea noastră îşi menţine elasticitatea, frumuseţea şi strălucirea firească, iar părul se va deshidrata mult mai greu. Ştiaţi, de exemplu, că lichidele hidratează celulele de la rădăcina părului şi chiar ajută la îndepărtarea mătreţii?
Când putem să consumăm mai mult de 2- 3 l de lichide pe zi?
- În funcție de activităţile voastre zilnice puteţi mări cantitatea de apă băută în timpul zilei. De exemplu, dacă mergeţi la sală sau alergaţi seara, trebuie să beţi apă în plus pentru a compensa pierderea de lichide. Un surplus de 400 – 600ml (2-3 pahare) de apă este suficient în cazul în care practicaţi exerciţii uşoare, însă efortul fizic care durează mai mult de 1h (cum ar fi participarea la un maraton) necesită un aport hidric mai mare.
- Şi când este foarte cald afară şi transpiraţi în exces este recomandat să măriţi cantitatea de apă consumată zilnic.
- Când aveţi febră sau probleme digestive, corpul vostru pierde fluide suplimentare. În aceste cazuri, doctorul vă poate recomanda un aport suplimentar de lichide.
Pe de altă parte, unele afecţiuni precum insuficiența cardiacă, unele boli de rinichi şi ficat, pot interveni prin retenţia apei în ţesuturi, în acest caz doctorul recomandând scăderea aportului de apă în organism.
- Femeile însărcinate sau cele care alăptează vor avea nevoie de mai multe lichide pentru a rămâne hidratate. Un aport deosebit de lichide se recomandă în timpul alăptării. Institul American de Medicină recomandă ca femeile însărcinate să consume 2,3 l de lichide zilnic, iar cele care alăptează 3,1 l pe zi.
Vă recomand să:
- beţi un pahar de apă la fiecare masă şi între mese
- beţi apă înainte, în timpul şi după exerciţiile fizice.