Cine isi imagineaza ca bobul de orez este o banala samanta se insala amarnic. Invelisul care protejeaza uzina din care va iesi o noua planta este un suport foarte bun pentru opere de arta. Ce-i drept, e nevoie de multa mgala ca sa poti face sculpturi, dar efortul merita.

Nikolai Aldunin este un artist rus care creeaza sculpturi minuscule. Printre operele sala de arta se numără un bob de orez pe care este chipul scriitorului Lev Tolstoi sau o arma „Kalashnikov”.
Vladimir Aniskin este un alt artist rus caruia ii plac sculpturile miniaturale. El lucreaza la Academia de Stiinte din Tyumen, Rusia, iar din anul 1998 s-a dedicat artei microminiaturale. Lucreaza cateva luni pana finalizeaza o lucrare, dar ce iese din mainile sale are mesaj divin. Foloseste microscoape puternice si un set de instrumente proiectate de el insusi pentru a realiza fiecare detaliu al operelor sale de arta. Unele dintre opere sunt masurate in microni. In portofoliul sau este un bob de orez inscriptionat cu 2.027 de litere si la care a muncit trei luni. Lucrarile sale pot fi admirate la Sankt Petersburg, unde s-a deschis primul muzeu rus dedicat microminiaturilor, The Russian Lefty.

Sadie Campbell este o artista britanica din Norfolk care creeaza miniaturi de animale din seminte. Evident, sculptate. Paianjeni, veverite si alte figurine ies din mainile ei dibace si are nevoie, pe langa inspiratie, doar de o lupa.
Ei bine, printre sculptorii dedicati miniaturilor este si un roman. Ioan Astalus, din Targu Mures, a cioplit chipul lui Eminescu pe un bob de orez. Asociatia artistilor plastici din Franta l-a numit «parintele sculpturii vegetale». El este singurul cioplitor din Romania care a reusit sa sculpteze chipul lui Eminescu intr-un bob de orez. A lucrat doua luni si jumatate, dar a meritat! El a realizat sute de lucrari in boabe de cereal (mai putin grau, despre care crede ca oglindeste chipul lui Isus) si a reusit sa le expuna in multe locuri din Europa. Are inclusiv comenzi de la colectionari straini.
Sculptura in orez nu este deloc simpla. La inceput se aleg boabele, iar dintr-un kilogram daca raman vreo sapte bune pentru cioplit.