Venirea toamnei este un semn bun că trebuie să ne diversificăm meniul şi să ne protejăm origanismul de răceli cu ajutorul unor alimente delicioase.
Să vedem ce alimente ne oferă vitalitate şi o stare de sănătate foarte bună.
LEGUMELE
- Cartofii dulci
Cartofii dulci conţin carbohidraţi în combinaţii complexe, fibre şi vitamina A. Tocmai această vitamină asigură regenerarea pielii, mai ales după perioada de vară când soarele a agresat epiderma.
- Fasolea albă
Fasolea albă este un aliment pe care nu trebuie să îl neglijaţi în primele două luni de toamnă. Mai ales că fasolea este bogată în fier şi proteine. În plus, consumul de fasole albă reglează tranzitul intestinal şi protejează stomacul.
- Varza
Deşi varza este de multe ori uitată, este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poţi consuma crude. Conţine potasiu, vitamina C, K şi A, calciu, beta-caroten şi luteină. Datorită faptului că este bogată în vitamina K, ajută şi la reducerea cearcănelor şi a vânătăilor.
- Broccoli
Un aliment cu adevărat sănătos: conţine o sursă importantă de antioxidanţi, vitamina C şi potasiu. Broccoli este cunoscut pentru proprietăţile sale anti-cancer la care se adaugă capacitatea de prevenire a osteoartritei. Broccoli conţin acid folic, beta-caroten şi calciu ceea ce fac din această legumă o binefacere care vine la pachet împreună cu luna septembrie. Indicat este să consumi zilnic în jur de 100-200 de grame de broccoli fiert la aburi sau preparat la cuptor.
- Sfecla
Este unul dintre cele mai bune alimente de toamnă, întrucât conţine antoxidanți, calciu şi potasiu. În plus, sfecla are proprietăţi antiinflamatorii extrem de puternice, astfel că sucul de sfeclă reduce presiunea sanguină, riscul bolilor de inimă şi infarctului. În plus, în cazul bărbaţilor, îmbunătăţeşte performanţele sexuale.
- Ţelina
Ţelina revigorează organismul şi asigură funcţionarea sistemului digestiv. Se consumă rădăcina dată prin razătoare şi preparată cu maioneză, singură sau combinată cu mere ori morcovi. Dar se consumă şi partea verde, crudă sau opărită, făcută salata cu alte ingrediente: roşii, morcovi, sos alb, hrean. În plus, ştiaţi că ţelina contribuie la menţinerea siluetei?
FRUCTELE
- Strugurii
Strugurii sunt fructele lunii septembrie. Nu conţin foarte multe calorii şi sunt o sursă bogată de vitamina C şi K. În plus, hidratează şi aduc zaharuri cu ardere lentă. Pielița boabelor de strugure roşu conţine resveratrol, un imens beneficiu pentru sănătate mai ales prin capacitatea de a reduce simptomele alergice.
- Merele
Conţin quercitină şi polifenoli, care ajută la prevenirea bolii Alzheimer. Doctorii mai folosesc aceste elemente şi pentru tratarea diabetului, a cataractei şi a gutei.
- Rodiile
Rodiile sunt o sursă incredibilă de antioxidanţi, ajutând la combaterea radicalilor liberi. Ajută la menţinerea apei din organism şi la echilibrarea acidităţii. În plus, susţin sistemul imunitar.
- Afinele
Afinele se găsesc în păduri până toamna târziu. Aceste fructe sunt bogate în antioxidanţi şi pregătesc oganismul pentru sezonul rece. Conţin importante cantităţi de tanin, pectine, mirtilină, zaharuri, provitamina A, vitamina C, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic).
Din ce citesc, mă bucur să văd că mă țin bine prin consumul de fructe și legume în perioada asta.
Buna, draga Oana
Ma bucur sa aud ca tii la sanatatea ta. Care sunt fructele tale preferate?