Primăvara nu înseamnă doar schimbarea vremii, a vestimentaţiei şi trecerea la o viaţă cât mai activă, ci presupune şi adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos, bazat pe alimente bogate în vitamine şi minerale care să ne pună corpul în mişcare şi să îl mobolizeze pentru activităţi sportive.
Odată cu venirea sezonului cald veţi observa că vă veţi recăpăta şi pofta de mâncare. Acesta nu este un semnal de alarmă. Corpul vostru are nevoie să fie hrănit cu alimente sănătoase pentru a depune efort. Aşa că nu vă îngrijoraţi dacă în această perioadă sunteţi mai gurmanzi decât de obicei.
Dacă vreţi să vă detoxifiați organismul trebuie să stabiliţi ce alimente nu este bine să consumaţi. Vă recomand să renunţaţi la carnea roşie şi, în general, la grăsimi. Evitaţi pe cât de mult posibil uleiul, untul şi prajelile.
Eliminaţi din dieta voastră zilnică şi pâinea din faină albă, pastele, orezul alb, produsele de patiserie sau cele de fast-food. Încercaţi să nu vă hrăniţi organismul cu foarte mult zahăr care provine din ciocolată sau napolitane. În schimb, aveţi liber să vă îndulciţi papilele gustative cu fructe delicioase.
Acum să trecem la lista cu alimentele care vă vor reda energia pierdută în timpul iernii.
Consumaţi cu încredere pește. Somon, păstrăvi, sardele sau sardine – peşti cu carne grasă care conţin un tip de Omega 3, esenţială pentru sistemul cardiovascular şi pentru îndepărtarea coşurilor apărute odată cu instalarea căldurii.
Nucile sunt cea mai bună sursă de triptofan, un aminoacid de care organismul are permanent nevoie pentru a crea serotonină. S-a dovedit că nivelul ridicat de seretonină asigură o stare bună de spirit. Şi nu uitați: nucile se digeră încet, fapt care permite menţinerea echilibrată a glicemiei, şi luptă împotriva stresului.
Includeţi în dieta voastră de primăvară ouăle. Sunt alimente bogate în nutrienți care regenerează celulele nervoase. Consumul indicat este de maximum 3 ouă pe săptămână.
Consumaţi spanac. Spanacul reprezintă o importantă sursă de fier. Consumaţi-l fiert, cu un pic de usturoi, sau crud (aşa ar fi cel mai indicat). Apropo: ştiaţi că o porţie de spanac proaspăt face exact ceea ce face şi o ceaşcă de cafea – vă pune în mişcare?
Ce mai găsim pe lista de alimente care ne ajută să întâmpinăm cu bine sezonul cald:
- Anghinarea
- Sparanghelul
- Usturoiul de primăvară
- Fasolea uscată
- Cerealele
- Lactatele
- Fructele (în special căpşunele şi coacăzele – stimulează memoria şi previn astenia de primăvară)
Acestea sunt principalele alimente care vă vor ajuta să vă menţineţi în formă în sezonul cald. La acestea adăugați însă şi un stil de viaţă responsabil.
- consumaţi ceaiuri
- faceţi mişcare în fiecare zi (preţ de 10-15 minute)
- luaţi masa regulat (nu serviţi cina mai târziu de ora 20.00 şi consumaţi gustări între cele 3 mese principale ale zilei: fructe, sucuri naturale, nuci, migdale, iaurturi şi biscuiţi integrali)
- consumaţi minimum 2 litri de lichide pe zi
Ce alimente preferați să consumați la început de primăvară?
sursa foto: blog.shamrockfarms.net
La mine e invers, cand incepe primavara si apoi vara mi se reduce pofta de mancare si evident beau si mai multe lichide, vara cel putin ajung cam la 4l in timp ce iarna abia 2l beau. Iarna organismul imi cere mai multa mancare, mai multe grasimi si i le dau dar am grija la cantitati, vara in schimb „topaie” dupa fructe multe, legume si salate, cat mai multe in diferite combinatii asa ca abia astept sa se incalzeasca bine de tot sa mananc salata cu legume de la tara. 🙂
Intr-adevar, iarna consumam mai multe alimente bogate in grasimi si prin urmare tindem sa ne ingrasam, insa este o perioada de cadere undeva in lunile ianuarie-februarie cand ne pierdem pofta de mancare si apoi revine in forta in lunile martie sau aprilie, in functie de organismul si sistemul imunitar al fiecarei persoane.
Interesant articolul! Sunt lucruri pe care le stim, dar adesea le ignoram.
Multumesc, Anita!
Ma bucur ca ti-au placut recomandarile mele. Cu totii uitam de ele, avand in vedere ca ne luam cu munca, cu invatatul si cu stresul zilnic.
De spanac nici sa n-aud :))! Nu-l suport oricat de sanatos ar fi.
In rest, consum peste in orice anotimp, oricum, oricand. Sunt mare amatoare. Nuci, chiar am facut o prajitura cu ele, oua mananc frecvent.
Nu consum ceva anume la inceput de primavara, dar incerc in general, pe tot parcursul anului sa am o dieta echilibrata.
Cum esti tu prietena cu spanacul asa sunt eu cu urzicile 🙂
Sparanghelul si anghinarea nu prea se folosesc in bucataria romaneasca, cel putin nu la noi in sud. Mi-ar placea sa le incerc in diverse combinatii, caci tot citesc cat de sanatoase sunt. Primavara ador spanacul, stevia si urzicile. Si loboda, evident. 😀
Mai fac bors de cartofi la care adaug ori stevie, ori urzici. Mai rar, ce-i drept – nu sunt fanul lor. Ma impac foarte bine cu salatele, cu spanacul si cu pestele.
Primăvara îmi plac mult-mult ridichile, salata, ceapa verde. Cu nişte brânzică şi puţin ulei de măsline iese o salată delicioasă 🙂 Spanac mai rar şi doar în combinaţie cu paste şi orez, altfel mi se pare că arată suspect..
Mi-ai adus aminte de salatele preparate de mama – pe cat de simple, pe atat de delicioase 🙂
Primăvara trec pe salate, așa simt nevoia 🙂 Mi-am tot propus de când am citit ”Cartea sănătății femeii” să încep să consum nuci, dar nu știu ce m-a împiedicat până acum. Dar știu că le voi pune pe lista de cumpărături din weekend 🙂
Eu obisnuiesc sa consum mai multe nuci iarna, decat in sezonul cald. Primavara si vara prefer sa ma incarc cu multe legume si fructe (in special goji).
in weekend vreau sa fac si eu spanac 🙂
am sa fac si eu spanac cu usturori si cu ochiuri. ce mai dieta, nu?