În sezonul rece a trebuit să consumăm cât mai multe produse alimentare bogate în vitamine şi minerale pentru ca organismul nostru să facă faţă schimbărilor climatice. Acum e timpul să ne facem listuțe cu acele alimente care ne vor ajuta corpul să se pună din nou în mişcare şi să se pregătească pentru lunile de primăvară şi vară. Când vremea se încălzeşte, metabolismul devine mai intens şi cu toţii avem nevoie de alimente cât mai bogate în nutrienţi şi vitamine.
Ce trebuie să includă meniul nostru:
– Fructe
– Legume
– Carne (pui şi vită)
– Pește
– Lactate
– Ouă
– Uleiuri vegetale
– Cereale
Am făcut şi o listă cu vitaminele care trebuie să se regăsească în stilul nostru alimentar.
Începem cu vitamina C, care protejează organismul, îl întăreşte şi are efect antioxidant. În plus, acţionează asupra pielii şi a oaselor.
Vă recomand să consumaţi cu încredere: ardei gras, roşii, broccoli, kiwi şi cât mai multe citrice. E bine să ştiţi că fumatul şi alcoolul, ca activităţi constante, reduc cantitatea de vitamina C din organism.
Imunitatea organismului este asigurată şi cu ajutorul vitaminei A. O găsiţi în morcovi, cartofi dulci, prune uscate, pepene verde sau în spanac.
Trecem pe listă şi vitamina E, care nu numai că apără organismul de viruşi şi bacterii, dar ajută şi la formarea celulelor roşii. O găsiţi în seminţele crude de floare soarelui, în migdale sau în spanacul fiert.
Nu uitaţi că sănătatea organismului vostru depinde de modul în care vă structuraţi dietele zilnice. Nu apelaţi doar la salate de fructe şi legume. Includeţi alimente saţioase şi care menţin sănătoase celulele roşii din sânge, aşa cum face vitamina B12. O găsiţi în pește, ouă, produse lactate şi carne.
Şi închei cu vitamina K, din salata verde, uleiul de măsline, spanac, sparanghel sau broccoli. Această vitamină produce proteine necesare pentru ca sângele să se coaguleze şi pentru ca organismul să asimileze calciul cât mai rapid şi eficient.
Voi ce alimente consumaţi când vine primăvara? Apelaţi la diete speciale sau consumați aceleaşi alimente ca şi în sezonul rece?
Mie primavara imi plac cel la maxim pentru ca mananc cele mai bune salate :D.
Salate….da. Abia astept sa iasa salata verde, rosiile si castravetii. Mi-ai facut pofta acum! 🙂
Aceleasi alimente. Poate ca mananc totusi ceva mai multe fructe….
Mie mi se intampla fix invers: mananc foarte multe fructe in sezonul rece (in special citrice), iar in sezonul cald ma axez mai mult pe legume.
Primavara mananc mult mai light decat iarna. Multe salate delicioase, salata verde, cu ceapa si ridichii, in special. Mai multe iaurturi si branza slaba. Mai putina paine… Legume preparate la aburi, care sunt tare sanatoase. Renunt la mancarurile grase, carnea de porc, la sosuri si alte preparate romanesti bogate in calorii.
Nice, cand se incalzeste vremea apelez cam la acelasi stil alimentar (light si fresh), dar nu neaparat pentru ca imi propun, ci pentru ca nu simt nevoia sa ma mai incarc cu atat de multe calorii. Oricum, in lunile de primavara si vara corpul nostru primeste mult mai bine dietele si raspunde mult mai bine la efort.